Portugese parlement keurt zware besparingen goed

In Portugal heeft het parlement een reeks bijzonder zware besparingen goedgekeurd. Portugal moet flink de buikriem aanhalen op vraag van Europa en het IMF, die 78 miljard noodhulp hebben gegeven. De vakbonden vrezen dat de armoede in het land nog gaat toenemen.

Het gaat om de zwaarste besparingsronde in 30 jaar. Belastingen en btw gaan fors omhoog, de ambtenaren moeten fors inleveren, en pensioenen en uitkeringen gaan flink omlaag. Tegelijk beleeft het land een recessie en staat de werkloosheid op een recordhoogte.

De centrum-rechtse regering zegt dat Portugal geen keuze heeft. Het begrotingstekort moet de volgende twee jaar immers onder de drie procent uitkomen. Het gaat om een eis die Europa en het Internationaal Muntfonds stelden in ruil voor het leveren van 78 miljard euro aan noodhulp. De socialisten onthielden zich bij de stemming. Zij vinden dat de regering te weinig doet om de economische groei te stimuleren.

De vakbonden zijn niet te spreken over de maatregelen, en vrezen dat vele Portugezen de armoedegrens zullen bereiken. Portugal is een van de armste landen in Europa. Ruim 300.000 mensen moeten het doen met het minimuminkomen van 485 euro, en het gemiddelde loon ligt op 1.000 euro.