S&P verlaagt ook de rating van Vlaanderen

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Vlaanderen verlaagd van AA+ naar AA. Eerder had het ratingbureau al hetzelfde gedaan voor België. En net als voor België, is de outlook voor Vlaanderen negatief.

De kredietverlaging voor Vlaanderen komt niet onverwacht: een deelstaat kan volgens Standard & Poor's nu eenmaal geen hogere rating of outlook hebben dan de centrale overheid. Na de verlaging van AA+ naar AA voor België, was het dus enkel een kwestie van tijd vooraleer Vlaanderen aan de beurt zou komen. S&P is van mening dat op dit ogenblik de deelstaten onvoldoende financiële armslag hebben om een aparte rating te kunnen krijgen.

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) betreurt de kredietverlaging voor Vlaanderen, maar stipt aan dat S&P Vlaanderen eigenlijk hoger inschat, aangezien het "de indicatieve waarde AA+ krijgt."

"S&P geeft in haar rapport aan dat we het beter doen dan België en dat financiële autonomie ons een hogere kredietwaardigheid zou opleveren", aldus nog Muyters.