Vierde "Twilight" breekt wereldwijd potten

De Amerikaanse film "Twilight saga: Breaking dawn part 1" heeft wereldwijd al meer dan een half miljard dollar opgebracht. De film is met een omzet van 381 miljoen euro goed op weg om record van de tweede film in de franchise, "New moon" (533 miljoen euro) te verbreken.

De eerste "Twilight" (2008) was wereldwijd goed voor 294 miljoen euro. "New moon" (2009) bracht 533 miljoen euro en is goed voor de 44e plaats in de lijst met meest lucratieve films aller tijden. De derde film in de serie, "Eclipse" (2010), had een omzet van 524 miljoen euro.

"Breaking dawn part 1" verscheen midden november in de bioscopen. Verdeler Summit Entertainment verwacht dat de film beter zal dan "New moon". De vierde Twilightfilm loopt nog maar twee weken in de bioscopen in Noord-Amerika en bracht wereldwijd al 381 miljoen euro op.

Een plaats in de top tien van meest lucratieve films ter wereld wordt niet evident. "Avatar" van James Cameron is de meest succesvolle film ooit aan de kassa met een omzet van meer dan 2 miljard euro. Op de tiende plaats staat de Batmanfilm "Dark knight" met een opbrengst van 750 miljoen euro.