Wordt "Le gamin au vélo" ook in VS bekroond?

De stomme film "The artist" en het psychologisch drama "Take shelter" zijn de favorieten voor de Independent Spirit Awards, de prijzen voor de beste onafhankelijke films of "indies". In de categorie beste buitenlandse film maakt "Le gamin au vélo" van de broers Dardenne kans op een award.

De films die voor de Independent Spirit Awards in aanmerking komen, mogen niet meer dan 20 miljoen dollar (15 miljoen euro). De prijzen worden uitgereikt in Los Angeles op 25 februari, een dag voor de uitreiking van de Oscars.

De favorieten "The artist" en "Take shelter" hebben ieder vijf nominaties, o.a. voor beste film en beste regie. De actiefilm "Drive", het drama "Beginners" en de tragikomedie "The descendants" doen het bijna even goed met elk vier nominaties, ook o.a. voor beste film en beste regie.

Vorig jaar was "Black swan" de grote winnaar van de Independent Spirit Awards. De film deed het een dag later ook uitstekend bij de Oscars. Ook nu ziet het ernaar uit dat de favorieten voor de Independent Spirit Awards een goede beurt zullen maken in de Oscarrace.

De belangrijkste nominaties

beste film: 50/50, Beginners, Drive, Take shelter, The artist, The descendants

beste regie: Mike Mills (Beginners), Nicolas Winding Refn (Drive), Jeff Nichols (Take Shelter), Michel Hazanavicius (The artist), Alexander Payne (The descendants)

beste actrice: Lauren Ambrose (Think of me), Rachael Harris  (Natural seduction), Adepero Oduye (Pariah), Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene), Michelle Williams (My week with Marilyn)

beste acteur: Demian Bichir (A better life), Jean Dujardin (The artist), Ryan Gosling (Drive), Woody Harrelson (Rampart), Michael Shannon (Take Shelter)

beste buitenlandse film: Le gamin au vélo (BELGIE), Melancholia (Denemarken), A seperation (Iran), Shame (Groot-Brittannië), Tyrannosaur (Groot-Brittannië)

Klik hier voor alle genomineerden