"Ik wil nog een rol spelen in Belgische politiek"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) sluit een terugkeer naar de Belgische politiek niet uit. Dat heeft hij gezegd in een afscheidsinterview in "Het journaal" op Eén. Volgende week vertrekt hij naar Parijs om te gaan werken bij de OESO.

Eerder vandaag had Leterme al afscheid genomen van zijn collega's tijdens zijn laatste vragenuurtje in de Kamer. Na afloop had het halfrond een luid applaus klaar voor de ontslagnemende premier.

In een interview in "Het journaal" op Eén blikte hij nog eens terug op zijn periode als premier van ons land. Met een goed gevoel, zo bleek. "Het is een hoofdstuk dat ik nu afsluit, maar wel met een beter gevoel dan na de verkiezingen in 2010 en dat vond ik toch belangrijk."

Leterme geeft ook toe dat de afgelopen jaren niet de meest stabiele waren voor het land en hij sloeg een mea culpa. "Je moet realistisch zijn en in de politiek worden er soms argumenten en werkwijzes gebruikt die misschien niet helemaal de juiste zijn. Maar ik heb ook fouten gemaakt."

De uiteindelijke balans is volgens de ontslagnemende premier ook positief "als je ziet op welke manier ons land zich door de crisis heeft gesleurd". "De mensen voelen op dit moment veel minder dan in andere landen hoe de crisis drukt op hun leven. Dat is de verdienste van de collega's, maar ook van de gezinnen en de ondernemers zelf. Dat ik nu zie dat het vertrouwen hier sterker blijft dan in het buitenland geeft een goed gevoel."

Maandag stelt Elio Di Rupo zijn eerste regering voor na een erg lange formatie, iets waar Leterme niet in is geslaagd. "Maar toen was 500 dagen onderhandelen ook onaanvaardbaar. Nu bleek plots dat iedereen wel aanvaardde dat het zo lang duurde."

En ondanks zijn vertrek denkt Leterme niet dat zijn rol in de Belgische politiek is uitgespeeld. Zijn vertrek is dus niet definitief. "Zeg nooit nooit. Mijn keuze voor de OESO is een positieve keuze en ik ga er ook met volle goesting naartoe. Maar dit is geen vaarwel vandaag. Ik wil en hoop vroeg of laat nog wel een rol te spelen in de Belgische politiek."