"Zes partijen houden zich aan het akkoord"

Wie de teksten van het communautair akkoord goed leest, stelt vast dat de zes onderhandelende partijen zich daar strikt aan hebben gehouden bij de beslissing om de kortingen voor energiebesparende maatregelen te schrappen. Dat zegt minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De ochtend".

De beslissing om de subsidies voor hoogrendementsglas en zonnepanelen af te schaffen valt niet in goede aarde bij de groene partijen. Ze dreigden er gisteren zelfs mee de financieringswet niet mee goed te keuren, als er geen 333,2 miljoen euro voor die maatregelen naar de gewesten wordt doorgesluisd.

"In de loop van de dag heeft Groen! de communicatie bijgestuurd. Ik heb geluisterd naar Stefaan Van Hecke en die heeft gezegd dat de groenen niet langer dreigen maar wel willen dat het volledige akkoord wordt uitgevoerd, " zegt Van Quickenborne. "En daar hebben ze gelijk in. Dat volledige akkoord voorziet uitdrukkelijk dat de federale regering vanaf 2012 de stimuli op het vlak van energie en energiebesparing kan verlagen en "dat er een einde aan kan worden gemaakt".

Van Quickenborne bevestigt het bedrag van 333,2 miljoen euro, maar de tekst voorziet expliciet dat de federale regering "de bedragen zelf kan wijzigen, verminderen of beëindigen", zegt hij.

Ook SP.A-onderhandelaar Johan Vande Lanotte legde gisteren in "Terzake" een gelijkaardige verklaring af. "Er staat uitdrukkelijk dat de cijfers gaan aangepast worden na de budgetopmaak. Ik denk niet dat de groenen zich hebben laten rollen. Ik denk dat dat duidelijk was, er was misschien een misverstand over het bedrag, dat moet dan uitgeklaard worden."

"Groen gedrag wordt nog steeds beloond"

"Als je 11,3 miljard moet besparen, voelt iedereen dat", zegt Van Quickenborne. Volgens hem heeft zijn partij ervoor gekozen om "te besparen in plaats van mensen extra te belasten."

Groen gedrag wordt volgens hem ook nog steeds beloond. "Voor renovatie in woningen is er een btw-tarief van 6 procent en op heel wat vlakken zijn er nog premies en subsidies. Wij hebben gekeken naar welke mechanismen er nog bestaan en hebben beslist ons te concentreren op het meest energie-efficiënte en dat is dakisolatie. Dakisolatie blijft behouden."

Bovendien, klinkt het, "renderen zonnepanelen en hoogrendementsglas ook zonder fiscale aftrek. Op termijn verdient u dat terug."