Aantal scheidingen in ons land daalt opnieuw

Het aantal echtscheidingen in ons land is voor het tweede jaar op rij gedaald. Vorig jaar werden 28.903 echtscheidingen geregistreerd, tegenover 32.606 in 2009. Dat is dus een daling van 11 procent. De cijfers komen van de federale overheidsdienst Economie.

De daling heeft te maken met het feit dat er ook steeds minder mensen trouwen. In 2010 stapten 42.159 koppels in het huwelijksbootje, tegenover 43.303 in 2009. Dat is een daling met 3 procent. Twee op de drie huwelijken in ons land zijn huwelijken waarbij beide partners nog nooit getrouwd zijn geweest.

De daling van het aantal echtscheiding heeft ook te maken met de nieuwe echtscheidingswet die werd ingevoerd op 1 september 2007. Scheiden werd daardoor makkelijker en kon op een kortere termijn worden afgerond. Aanvankelijk heeft dat geleid tot meer scheidingen, maar het effect van deze wet is nu uitgewerkt, waardoor het aantal echtscheidingen daalt.