De "spookambassade" van Michele Bachmann

De kandidaten voor de nominatie van Republikeins presidentskandidaat blijven uitschuivers maken. Deze keer is het de beurt aan Michele Bachmann. Tijdens een meeting in Iowa vertelde Bachmann dat ze de Amerikaanse ambassade in Iran zou sluiten. Een ambassade die er al 31 jaar niet meer is.

Het Verenigd Koninkrijk besliste deze week om de Iraanse ambassade in Londen te sluiten en ook het eigen ambassadepersoneel uit Iran zelf terug te roepen, nadat de Britse ambassade in Teheran bestormd was door een woedende menigte.

Volgens de Amerikaanse zender ABC besprak Michele Bachmann die gebeurtenis tijdens een meeting in Waverly, in Iowa, en voegde ze eraan toe dat zij als president exact hetzelfde zou doen en de Amerikaanse ambassade in Iran zou sluiten. "We zouden geen ambassade in Iran hebben. Ik zou niet toelaten dat er daar één is."

Bachmann vergat daarbij wel dat de Verenigde Staten al sinds 1980 geen ambassade meer hebben in Iran. Washington verbrak namelijk alle diplomatieke betrekkingen met Teheran nadat de Amerikaanse ambassade in Teheran meer dan een jaar lang bezet was geweest en het personeel daarbij gegijzeld werd.

Na de uitglijder van Bachmann verspreidde haar campagneteam een mededeling waarin stond dat Bachmann deel uitmaakt van de Commissie voor de Inlichtingendiensten en "zich er volledig van bewust" is dat de VS sinds 1980 geen ambassade meer heeft in Teheran. "Zij sprak in de hypothese dat zij, als ze president van de VS zou zijn en als we een ambassade in Iran zouden hebben, dezelfde maatregelen als de Britten zou nemen", luidt het in de mededeling.