Draghi: "ECB moet zich aan haar rol houden"

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zegt dat de ECB zich strikt moet houden aan haar opgelegde rol. De bank kan staatsobligaties opkopen van noodlijdende landen in Europa, maar dat kan maar een tijdelijke en beperkte operatie zijn.

Draghi zei dat in het Europees Parlement, waar hij voor het eerst sinds zijn aantreden sprak. Ook geld bijdrukken en in de Europese economie pompen, behoort niet tot de rol van de ECB, zei Draghi.

Draghi legde uit hoe de slecht werkende markten de eurozone schade toebrengen. De schuldenproblemen tasten ook de reële economie aan, legde hij uit. Zowel voor bedrijven als voor gezinnen is krediet duurder en moeilijker toegankelijk geworden.

Door obligaties van probleemlanden als Italië op te kopen en zo hun rente te doen dalen, tracht de ECB aan die situatie iets te doen. "Maar zulke interventies zijn natuurlijk beperkt in de tijd." Draghi houdt dus vast aan zijn standpunt dat de ECB geen "lender of last resort" moet zijn. Hij is niet van plan massaal schuldpapier van de noodlijdende eurolanden op te kopen. "De ECB kan niet buiten het Europese verdrag treden. Dat zou niet wettelijk zijn, maar zou ook onze geloofwaardigheid aantasten."

Begrotingspact

Draghi riep de landen van de eurozone ook op om nog verder te gaan in het opmaken van gezamenlijke begrotingsregels. Een nieuw "begrotingspact" moet het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van de landen herstellen, zo zei hij. Zo'n pact is volgens Draghi onontbeerlijk om het vertrouwen in de eurozone te herstellen.

Over de manier waarop zo'n pact gerealiseerd moet worden, wou Draghi zich niet uitlaten. Verregaande wijzingen aan het Europees verdrag sluit hij niet uit, maar "ook snellere maatregelen zijn denkbaar".