Duitse schrijfster Christa Wolf gestorven

In Berlijn is de Duitse auteur Christa Wolf op 82-jarige leeftijd overleden. Ze geldt als een van de belangrijkste Oost-Duitse schrijfsters.
Foto uit 1978

Christa Wolf is geboren in wat nu Polen is. Haar familie vluchtte in 1945 voor het Rode Leger naar Mecklenburg, in Oost-Duitsland. Wolf leefde dus het grootste deel van haar leven in de communistische DDR. In haar boeken stond ze kritisch tegenover het regime en de communistische partij. Ze was wel lid van de partij tot 1990, wanneer het regime ineenstortte.

Haar literair debuut beleefde ze in 1961 met "Moskauer Novelle". In 1963 veroorzaakte ze tumult met "Der geteilte Himmel", over de Berlijnse muur en zelfmoord. Met dat niet-chronologische boek kende ze haar eerste succes in het Westen.

Een van haar bekendste romans is "Nachdenken über Christa T.", waarin Wolf kritiek levert op de DDR-samenleving. Met "Kindheitsmuster" schreef ze een soort autobiografie. In de vertelling "Kassandra" gebruikt ze dan weer antiek-klassieke verhaalstof voor een hedendaags feministisch dissident verhaal.

De Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, bespioneerde haar jarenlang en daarover schreef ze "Was bleibt". Na de vereniging van Duitsland bleek evenwel dat ze zelf informante was geweest van de Stasi.