Europese Unie verscherpt sancties tegen Iran

De Europese Unie heeft de sancties tegen Iran verscherpt. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten beslist. De sancties tegen Iran worden uitgebreid na de verschijning van een VN-rapport waarin staat dat Iran tests heeft uitgevoerd voor de ontwikkeling van een kernwapen. Gisteren drong Londen ook al aan op een verscherping van de sancties na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran.

De EU legt santies op tegen 37 Iraanse functionarissen en 143 bedrijven. Hun tegoeden worden bevroren en de personen mogen Europa niet meer in. De tegoeden van honderden Iraniërs waren al bevroren en er golden al uitvoerbeperkingen. Met de maatregelen wil Europa de geldstromen in Iran treffen. Welke namen precies aan de sanctielijst worden toegevoegd, zal morgen blijken als ze worden afgedrukt in de het officiële publicatieblad van de EU.

De ministers zijn het nog niet eens geraakt over een embargo op Iraanse olie. Daarmee zou kunnen gesnoeid worden in de inkomsten van Iran land, zodat minder kan besteed worden aan de ontwikkeling van kernwapens.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé (op foto links) is vooral Griekenland gekant tegen een embargo omdat het land grotendeels afhankelijk is van Iraanse olie. Omdat oliehandelaars en banken vrezen voor de kredietwaardigheid van Griekenland, moest het land uitwijken naar Iran en de handel met andere olieproducenten als Rusland en Kazachstan stopzetten.

De ministers van Buitenlandse Zaken veroordelen ook de aanval op de Britse ambassade in Teheran en de uitwijzing van de Britse ambassadeur. Ook Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben hun diplomatiek personeel teruggeroepen.

Ook nieuwe sancties tegen Syrië

De EU heeft ook de sancties tegen Syrië uitgebreid. Ze willen dat president Assad onmiddellijk aftreedt. Het geweld tegen de betogers in de straten van Syrië heeft al aan duizenden mensen het leven gekost.