Grieken staken opnieuw tegen de bezuinigingen

In Griekenland is er opnieuw een algemene staking tegen de bezuinigingen die vooral de overheidsdiensten treft. Scholen en overheidsdiensten zijn gesloten, de ziekenhuizen verlenen een minimumdienst en de ferry's varen niet uit.

In het centrum van Athene en Thessaloniki waren er manifestaties uit protest tegen de besparingen door de Griekse regering. Dinsdag moet de Griekse begroting voor volgend jaar goedgekeurd worden door het parlement.

De laatste maanden is de Griekse bevolking al vaker op straat gekomen tegen de besparingsmaatregelen. Het gaat wel om de eerste staking tegen de nieuwe regering van nationale eenheid van Loukas Papadimos, die op 11 november gevormd werd na het ontslag van de vorige socialistische regering van Giorgos Papandreou. Papadimos heeft Europa beloofd dat hij nog zwaardere besparingen zal doorvoeren om het Griekse begrotingstekort terug te dringen.

De bonden zeggen dat de werknemers en de gepensioneerden zwaar aangepakt worden terwijl de fiscale fraude buiten schot blijft.