Het annus horribilis van Steve Stevaert

De voormalige socialistische toppoliticus Steve Stevaert (57) neemt ontslag uit al zijn publieke mandaten. Stevaert raakte betrokken in een afpersingszaak en beleefde ook op privévlak een annus horribilis. Daar kwam deze week nog een reportage in Humo bij, waarin hij beschuldigd wordt van vriendjespolitiek en belangenvermenging.

"Steve heeft een heel zwaar jaar achter de rug", zegt partijgenoot en Vlaams minister Ingrid Lieten, "ook op persoonlijk gebied. Zijn vader en zijn broer zijn gestorven. Al de heisa van de voorbije weken en maanden is gewoon te veel. Ik denk dat hij het een beetje "zat" is en dat hij ervoor gekozen heeft om tijd vrij te maken voor zijn privéleven."

In maart stapte Steve Stevaerts broer Tony op 52-jarige leeftijd uit het leven. In augustus overleed zijn vader Jean (83) en hij verloor ook een tante. Los van dat familiale leed, raakte hij betrokken in een afpersingszaak en zijn er geruchten over belangenvermenging. Een overzicht.

  • De voorbije maanden kwam een vreemde afpersingszaak aan het licht. De zaak zou draaien rond een sekstape, waarmee een Marokkaanse vrouw, met wie hij kort een relatie had, hem wou afpersen. Stevaert zou één keer betaald hebben, maar stapte daarna naar de rechter om haar aan te klagen voor afpersing. De vrouw diende op haar beurt een klacht in tegen Stevaert wegens laster omdat hij haar een prostituée zou hebben genoemd. Stevaert zelf is karig met commentaar, maar noemt het hele verhaal "te gek voor woorden". Officieel wil niemand iets zeggen.
  • Stevaert wordt ook genoemd in het verwerven van de festivalweide van Pukkelpop door de stad Hasselt. Bij de overdracht van de grond zouden de geijkte procedures niet zijn gevolgd. De Standaard titelt op 24 februari "Wie wordt rijk van de Pukkelpopwei?" en heeft het over "een uiterst schimmige deal". Stevaert wordt genoemd bij de verkoop, al is zijn precieze rol onduidelijk.
  • Nog dit jaar is er de ophefmakende Panorama-reportage over pesterijen en een graaicultuur bij de politie van Hasselt. Michel Beckers, een van de hoofdrolspelers in het onfrisse verhaal, zou met de steun van Stevaert korpschef geworden zijn en was ook Stevaerts veiligheidsadviseur.
  • Het weekblad Humo beschuldigt Stevaert deze week van vriendjespolitiek en belangenvermenging. Door zijn vele mandaten en goede connecties in verschillende Limburgse organisaties en maatschappijen, wordt de schijn opgewekt dat Stevaert zichzelf of zijn vrienden wel eens verrijkt kan hebben.