Hillary Clinton dineert met Aung San Suu Kyi

In Myanmar, het vroegere Birma, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gedineerd met Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Eerder had ze een ontmoeting met president Thein Sein, die dat "historisch" noemde.

Clinton en Aung San Suu Kyi hebben samen gedineerd in het huis van de Amerikaanse zaakgelastigde. Morgen zal Clinton de oppositieleidster in haar woning bezoeken.

Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Clinton en Aung San Suu Kyi - tot dusver hadden ze alleen maar gebeld met elkaar. Na jaren van gedwongen huisarrest wil Aung San Suu Kyi opnieuw een politieke rol spelen in Myanmar.

"Historisch hoofdstuk"

Eerder had Clinton een ontmoeting met president Thein Sein. Clinton is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die op staatsbezoek komt in Myanmar in 50 jaar.

Myanmar is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Het Aziatische land sloot zich meer dan 50 jaar af voor de buitenwereld, maar nu zijn er democratische hervormingen op komst. De Amerikaanse president Barack Obama wil dat proces aanmoedigen en kondigde het bezoek van Clinton daarom ook persoonlijk aan. Hij sprak daarbij van een "straaltje" hoop op verandering.

Net voor haar aankomst in Myanmar benadrukte Clinton dat de VS hoopt dat de pogingen tot hervormingen "zich zullen vertalen in een echte beweging voor verandering ten voordele van het volk". Tegen president Thein Sein zei ze dat Washington "hoopvol is, maar nog niet helemaal overtuigd". Sein vond het bezoek van Clinton alvast "een historisch hoofdstuk in de relaties tussen de naties".

Myanmar wordt sinds 1962 geregeerd door militairen. In 1990 werd een eclatante verkiezingsoverwinning van de oppositie - onder leiding van Aung San Suu Kyi - door de junta genegeerd. De oppositieleidster kreeg daarop de Nobelprijs voor de Vrede. Wat volgde, waren 20 jaar van gevangenschap, ballingschap en huisarrest. Pas in 2010 kwam Aung San Suu Kyi vrij en werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven.