Kloof tussen een- en meerpersoonskamer vergroot

De kloof tussen de prijs voor een een- en meerpersoonskamer in het ziekenhuis blijft oplopen. Het verschil is de laatste jaren opgelopen tot 970 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het christelijke ziekenfonds (CM). Eenpersoonskamers zijn voor de patiënt ruim vier keer zo duur als meerpersoonskamers.

Een ziekenhuisopname kostte in 2010 gemiddeld 282 euro in een gemeenschappelijke kamer, en 1.250 euro in een eenpersoonskamer. Volgens de CM vergroot het verschil tussen de factuur in beide kamertypes elk jaar. In 2004, het jaar waarop het ziekenfonds voor het eerst de prijzen vergeleek, bedroeg het verschil "nog maar" 752 euro.

Drievierde van het prijsverschil is te verklaren door de honorariumsupplementen. "De grootste verklaring van het verschil zijn de ereloonsupplementen. In een eenpersoonskamer mogen artsen dat vragen, terwijl de meeste ziekenhuizen beslist hebben dat hun artsen in twee- of meerpersoonskamers geen ereloonsupplementen mogen aanrekenen", zegt Anja Crommelynck.

Volgens de CM gebeuren "de sterkste stijgingen van honorariumsupplementen in een klein aantal ziekenhuizen. Ze verhogen stelselmatig de kostprijs voor een opname in een eenpersoonskamer en richten zich enkel tot patiënten die dat kunnen betalen."

Het resterende prijsverschil ligt in de kamersupplementen. Die zijn afgeschaft voor tweepersoonskamers sinds 1 januari vorig jaar.

Top 10 van de ziekenhuizen met hoogste en laagste ereloonsupplementen.