Leterme met luid applaus uitgewuifd in Kamer

In de Kamer heeft ontslagnemend premier Yves Leterme een luid applaus gekregen na zijn laatste vragenuurtje. Maandag wordt hij normaal gezien opgevolgd door Elio Di Rupo en wordt hij zelf adjunct-secretaris-generaal van de OESO in Parijs.

Yves Leterme keek al lang uit naar het moment dat hij eindelijk de sleutel kon doorgeven. Op het Belgische niveau was hij al een tijdje uitgekeken en met z'n internationale topjob bij de Organisatie voor Economische Ontwikkeling (OESO) had hij ook al een nieuwe uitdaging gevonden.

Met de regering Di Rupo I in de steigers, was het voor de ontslagnemende premier dan ook zijn laatste vragenuurtje in de Kamer. Ook al was de premier vaak verguisd en viel zijn regering de afgelopen jaren 2 keer, bij zijn afscheid viel er geen valse noot te horen.

"Over één ding is iedereen het eens: uw gedrevenheid, kennis, kunde en inzet, die u hebt ingezet voor het land. Premier zijn in een land als dit is niet evident. Zeker niet wanneer er communautaire spanningen zijn, wanneer er een politieke en economische crisis is of in lopende zaken. En als dat allemaal samenloopt zeker niet. U hebt toch het roer kunnen vasthouden", loofde partijgenoot Servais Verherstraeten zijn kapitein.

Maar ook de andere partijen, meerderheid én oppositie, hadden meestal niets dan goede woorden over voor Leterme. "Ik moet zeggen dat het mij aangenaam verrast heeft hoe u in deze moeilijke periode toch heeft getracht om altijd de sereniteit te bewaren", zei fractieleidster Karen Temmerman (SP.A). Jan Jambon (N-VA) wenste de premier "als oppositiepartij het allerbeste toe, daarom niet met minder genegenheid".

Stefaan Van Hecke (Groen!) wees nog even op de zware opdracht die Leterme had "tijdens een van de moeilijkste periodes uit de Belgische geschiedenis". Patrick Dewael (Open VLD) kreeg dan weer de lachers op zijn hand toen hij vooruitkeek naar maandag. "Het schijnt dat we nu de geboorte gaan meemaken van een nieuwe regering, maar als ik alle fractieleiders hier vandaag beluister, stel ik mij de vraag: waarom blijft u niet gewoon premier?"

Vlaams Belang en Lijst Dedecker laakten de "hypocriete houding van zij die Leterme vroeger een mes in de rug staken en hem nu loven". Maar ook zij wensten hem het allerbeste voor de toekomst.

Yves Leterme zat zo'n 14 jaar lang in de Kamer. Hij leidde het land sinds maart 2008, op een periode van zo'n jaar na toen Herman Van Rompuy moest overnemen. Zichtbaar opgelucht nam hij afscheid met de woorden "uit de grond van mijn hart, dank u wel, merci à tous".