Monnikenwerk van de formateur zit er definitief op

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de 6 onderhandelaars hebben vanavond hun herculesarbeid afgerond. Na 536 dagen is er een finaal regeerakkoord. Gisteren waren de teksten al af, vandaag moesten alleen nog de komma's en de punten gezet tijdens een herlezing.

Formateur Di Rupo was vanmiddag nog naar het kasteel van Laken getrokken voor een audiëntie bij de koning. Die heeft de voorbije 536 dagen genoeg politici over de vloer gehad en zal dus maar al te blij zijn geweest dat het bezoekje van vanmiddag één van de laatste was.

Di Rupo had dan ook goed nieuws mee. Gisteravond hadden de onderhandelaars een "ontwerp van regeerakkoord" bereikt en de formateur kwam dat alleen nog even voorstellen. Na een uurtje verliet hij het paleis en trok hij opnieuw naar de Wetstraat.

Daar namen de onderhandelaars de ontwerptekst nog eens helemaal door nadat de experts van de partijen hun mening hadden gegeven. Uiteindelijk werd alleen nog gepraat over de punten en komma's. Even voor 21 uur was de tantaluskwelling voorbij en kwamen de onderhandelaars naar buiten.

Morgen is er alvast niets gepland, dan is het woord aan de vakbonden tijdens de geplande nationale staking tégen het regeerakkoord. Al is het niet onlogisch dat er achter de schermen erg veel overlegd zal worden. De partijen moeten het nog hebben over de verdeling van de portefeuilles. Gezien de onenigheid tussen de Vlaamse en Waalse partijen over onder meer het aantal ministers, zal de telefoon van de onderhandelaars en de formateur niet stilstaan.

Zaterdag en zondag wordt de tekst nog voorgelegd op de respectievelijke partijcongressen al is dat normaal gezien niet meer dan een formaliteit. Maandag komt er dan een einde aan de formatielijdensweg van Di Rupo. Dan mag hij een laatste keer langs bij de koning voor de eedaflegging. Even later zal hij dan op het bordes fier poseren met zijn regering Elio Di Rupo I.