Ook Focus-WTV doet het met 5 mensen minder

Bij de regionale televisiezender Focus-WTV verdwijnen 5 banen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Ook TV Limburg schrapt 2 jobs en eerder moesten bij ROB-tv al 8 mensen afvloeien. De regionale omroepen staan financieel onder druk.

De regionale televisieomroepen hebben het moeilijk om financieel het hoofd boven water te houden. Dat komt onder meer door de druk van de economische crisis. Sinds 2009 gaan het bereik en de financiële middelen in dalende lijn. Zowel de inkomsten die ze krijgen van de distributeurs voor het ontwikkelen van digitale toepassingen, als de inkomsten uit reclame, zijn gedaald.

In juli kondigde Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) aan dat er een hervorming komt van het huidige financieringssysteem. Vanaf volgend jaar zou Lieten de regionale omroepen steun willen toekennen via vijfjaarlijkse beheersovereenkomsten met performantiedoelstellingen, in plaats van met jaarlijkse projectsubsidies. Dat zou moeten leiden tot een meer structurele financiering. De steun zou wel in dezelfde orde van grootte blijven, terwijl de omroepen op een verhoging hadden gehoopt.

Een bijkomend probleem is dat kabeldistributeur Telenet de auteursrechten wil verminderen. Telenet betaalt de regionale zenders momenteel 1,59 euro aan auteursrechten per abonnee, maar zou naar 0,18 euro willen gaan. Dat zou voor sommige omroepen een gat slaan van honderdduizenden euro. De onderhandelingen daarover lopen nog.

WTV heeft als zendgebied het zuiden van West-Vlaanderen, Focus het noorden. Beide zenders werken nauw samen. Zowel de redactie van WTV als van Focus huizen in hetzelfde gebouw in Roeselare. Het gaat om twee mensen op de redactie en drie technici die moeten afvloeien. Ook bij de regionale zenders van Concentra staan banen op de helling.