Songschrijfster Nelly Byl is overleden

De Belgische songschrijfster Nelly Byl is overleden. Ze was 92 jaar oud. Byl schreef honderden liedjesteksten voor artiesten uit binnen- en buitenland. Onder meer Will Tura, Jimmy Frey en Marva scoorden hits met haar nummers.

Een bekende naam is Byl niet, maar de nummers die ze schreef zijn dat wel. Voor Will Tura was ze de vaste tekstschrijver, onder meer de teksten van "Ik mis je zo", "Vergeet Barbara", "Het kan niet zijn", "El bandido", "Hopeloos" en "Draai dan 797204" zijn van haar hand.

Voor Jimmy Frey schreef Byl de hits "Zo mooi, zo blond en zo alleen" en "Rozen voor Sandra". Andere bekende nummers van haar zijn "Geen wonder dat ik ween" (Paul Severs), "Rode rozen in de sneeuw" (Marva) en "Ik mis hem zo" (Ann Christy).

Op internationaal vlak was ze mee verantwoordelijk voor de hit "Que sera, mi vida" van The Gibson Brothers, waarvan meer dan vijf miljoen exemplaren werden verkocht. In 2008 kreeg Byl de Muze van Sabam als bekroning voor haar omvangrijke oeuvre.

Nelly Byl woonde in Ukkel en overleed daar gisteren in het Edith-Cavellziekenhuis.

Will Tura: "Ze zal in mijn gedachten blijven"

Will Tura, die meer dan 40 jaar lang met Byl samengewerkt heeft, reageert aangeslagen op het nieuws van haar overlijden. "Dit is een groot blad dat ik moet omdraaien", zegt hij in "Vandaag" op Radio 1.  Tura noemt haar heel talentvol en heel bescheiden. "Ze heeft enorm veel geschreven, maar is altijd in de schaduw gebleven. Als het liedje een succes werd, dan was ze tevreden."

"Nelly lag me nauw aan het hart. Het kwam ook onverwacht. Vorige zomer was ze op het trouwfeest van m'n dochter, en ze zag er toen nog goed uit. We hebben veel plezier gemaakt", zegt Tura ook.

De Vlaamse zanger bracht voor zijn vijftigste verjaardag een pianobox uit met 620 liedjes. Daarvan waren er meer dan 400 van de hand van Byl. Tot 12 jaar geleden bleef ze Tura's teksten schrijven. "Ik zal het moeilijk hebben om m'n hoofd erbij te houden als ik haar teksten nog zal zingen. Terwijl ik zing, denk ik aan de mensen achter de muziek. Dat is niet anders voor Nelly. Ze zal altijd in mijn gedachten blijven."