Vlaming leeft langer, kanker vaak doodsoorzaak

Meisjes die in 2009 zijn geboren, worden gemiddeld zo'n 83,2 jaar, jongens uit dat jaar 78,3 jaar. Daarmee is de levensverwachting in Vlaanderen het voorbije decennium opnieuw gestegen met zo'n 3%. Borstkanker blijft een belangrijke doodsoorzaak.

Het sterftecijfer in België ligt relatief laag in vergelijking met de rest van Europa. Alleen Italië, Frankrijk, Spanje en Zweden doen beter. De belangrijkste doodsoorzaken zijn kanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding. Vooral voor die laatste doodsoorzaak scoort ons land slecht.

Bij mannen is longkanker de belangrijkste doodsoorzaak. Globaal gezien scoort Vlaanderen daar het hoogste van de hele EU. 1 op de 4 sterfgevallen bij mannen boven 35 jaar is een gevolg van langdurig roken. Bij vrouwen tussen 40 en 69 jaar is borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil sowieso het aantal borstscreenings opkrikken. "Door zo'n betere screening moeten we een beter resultaat boeken." Vandeurzen hoopt dat 75% van de vrouwen zich aandient voor zo'n onderzoek.

Vandeurzen wijst ook op het belang van voeding en beweging. Voor dat laatste "is er nog veel werk aan de winkel". De gemiddelde BMI van de Vlaming is tussen 2004 en 2008 opnieuw sterk gestegen.