"Di Rupo moet een signaal geven"

Tienduizenden vakbondsleden hebben in Brussel betoogd tegen de geplande besparingen van de nieuwe regering. "Neen aan blinde bezuinigingen. We hebben alternatieven", stond er op het spandoek waarachter de vakbondstop opstapte. Na een onderhoud met Di Rupo eisten de vakbondsleiders een "signaal" van de aantredende premier.

De drie vakbonden hebben vandaag een nationale actiedag gehouden, met als orgelpunt een betoging in Brussel tegen de geplande bezuinigingen, die ze onrechtvaardig en onevenwichtig noemen. Ze vinden dat er te veel wordt gesaneerd op de rug van de oudere werknemers, van werklozen en jongeren, en te weinig bij de grote vermogenden en de bedrijven.

Voor de betoging zich op gang trok, hielden de vakbondsleiders een speech waarin ze nog eens uithaalden naar de besparingen die de regering-Di Rupo wil doorvoeren.

Rond 10.40 uur zette de manifestatie zich dan in beweging. De strijdvaardigheid bij de betogers is groot, en ze lieten met voetzoekers en rookbommen van zich horen. De betoging verliep behoorlijk luidruchtig, maar zonder incidenten.

"Wij betogen mee omdat ze ons volledig plukken", klonk het bij een van de vakbondsmilitanten. "Maar we laten onze boterham niet afpakken, we betalen al genoeg. Meer betalen, dat kan echt niet meer. We gaan er met man en macht tegenaan", klonk het strijdvaardig. "En als dit niet helpt, dan volgt er nog iets, we gaan er echt alles aan doen."

"Ik kom betogen omdat ik in één klap zo'n vier jaar langer zal moeten werken voor ik met pensioen kan", klonk het bij een andere betoger. "Zomaar, met één pennentrek wordt dat beslist en dat kan niet." De schuld ligt bij de speculanten en de banken, vindt een andere demonstrant. "Als een gewone werknemer zoiets zou doen en geld van een ander zou verbrassen, dan vliegt die in de bak."

Ook ACV'er Patrick Govaert wil zich niet neerleggen bij de besparingsplannen van de regering. "In deze sinterklaasperiode hebben de werknemers en arbeiders moeten vaststellen dat zij de zwartepiet krijgen doorgeschoven", zegt Govaert.

Volgens de vakbonden waren er zo'n 80.000 betogers, de politie maakt gewag van 52.000. Maar een officiële telling van de politie komt er niet. "Niet alle manifestanten verzamelden op de officiële verzamelplaats, waardoor tellen niet mogelijk was", zegt Ilse Van De Keere van de Brusselse politie. "Onze officiële telling van 52.000 betogers moet dus met een zware korrel zout worden genomen."

"Di Rupo moet signaal geven"

De vakbonden eisen een signaal van aantredend premier Elio Di Rupo. Dat is gezegd na een ontmoeting tussen de vakbondsleiders en Di Rupo die zo'n anderhalf uur heeft geduurd. Zware oorlogstaal klonk er na het onderhoud niet, maar ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw waarschuwde wel voor de sociale vrede.
 

Na de grote opkomst voor hun nationale betoging wilden de vakbonden bij Di Rupo hun ongenoegen uiten over de begrotingsvoorstellen van de nieuwe regering. Volgens ACV-voorzitter Luc Cortebeeck moet de nieuwe regering snel sociaal overleg organiseren over de voorgenomen maatregelen.

De vakbonden gaan begin volgende week afspreken of er verdere acties komen, maar van een algemene staking is op dit ogenblik geen sprake. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zei wel dat de sociale vrede niet gegarandeerd zal kunnen worden als dat signaal uitblijft. De Leeuw vond de hele situatie niet echt bemoedigend. "Er ligt een regeringsakkoord op tafel. Veel ruimte geeft dat niet. Hij zit vast aan een hele catechismus van liberale dogma's", zo zei hij over de formateur.