"Hinder in de bedrijven blijft beperkt"

De meeste bedrijven ondervinden weinig hinder van de betoging die de vakbonden in Brussel organiseren. Dat zegt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, die bij 200 bedrijven peilde naar het aantal afwezigen.

Meer dan de helft van de ondernemingen, 54 procent, liet weten dat er niemand afwezig was. In 32 procent van de bedrijven kwam minder dan 10 procent niet werken.

"De voornaamste gevolgen die gemeld werden, waren medewerkers die moeilijk op het werk raakten en minder productie. Bij de bedrijven die meldden dat er bij hen mensen afwezig waren om deel te nemen aan de betoging, ging het in hoofdzaak om vakbondsafgevaardigden en arbeiders", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

"Het lijkt er op dat de werkende Vlaming beseft dat betogen weinig uithaalt en dat we enkel door de crisis raken door samen onze verantwoordelijkheid te nemen. Betogingen en stakingen zijn niet goed voor het imago van ons land, zeker niet in volle eurocrisis."

Voka pleit daarom voor "toekomstgerichte oplossingen, niet voor acties die focussen op het verleden en die onze economie laten stilvallen".

De federatie van de technologiebedrijven Agoria zegt dat een aantal grote bedrijven een belangrijk productieverlies hebben geleden door de actie. In sommige bedrijven viel de productie zelfs volledig stil. Bij de meeste technologiebedrijven was er echter geen hinder.

"Wij staken niet"

De zelfstandigenorganisatie Unizo heeft vanmorgen aan de A12 de werkende mensen op muziek, koffie en koeken getrakteerd.

Unizo lanceerde dinsdag een website waar mensen kunnen aangeven dat ze niet staken, als reactie tegen de vakbondsbetoging van vandaag. Al ruim 43.000 mensen hebben de actie "Wij staken niet" gesteund.

Volgens Unizo is de betoging onverantwoord. “Vakbonden dragen een verpletterende verantwoordelijkheid als ze deze begroting onderuit schoppen met sociale acties."

De organisatie roept op de crisis te lijf te gaan, zonder de economie plat te leggen. Ook ondernemers verteren het begrotingsakkoord moeilijk, klinkt het. Maar "wij steken een tandje bij en werken voort."