"Hugo" van Scorsese is beste film van het jaar

De film "Hugo" van regisseur Martin Scorsese is door de Amerikaanse National Board of Review (NBR) uitgeroepen tot beste film van het jaar. De onderscheiding van de NBR, die bestaat uit filmhistorici, filmstudenten en filmwetenschappers, is een belangrijke graadmeter voor de Oscars.

De familiefilm "Hugo" is de eerste 3D-productie van Martin Scorsese. De film speelt zich af begin de jaren 30 in Parijs en vertelt het verhaal van een wees die tijdens de herstelling van een robot in contact komt met zijn overleden vader. "Hugo" verschijnt op 21 december in de Belgische bioscopen. "Rango" kreeg de onderscheiding voor beste animatiefilm.

NBR-president Annie Schulhof benadrukte het verband tussen "Hugo" en de met filmverwijzingen vergeven "Rango". Beide films zijn volgens haar hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. "We kunnen zo veel leren van onze filmgeschiedenis. Huidige filmmakers hebben er het grootste respect voor en brengen er een jong, nieuw publiek mee in contact."

Tilda Swinton werd door de National Board of Review uitgeroepen tot beste actrice van het jaar voor haar rol in "We need to talk about Kevin". George Clooney kreeg de acteursprijs voor zijn rol in de komische film  "The descendants".