"Ik wil die man! En ik ben dan nog wel lesbisch"

Het zijn niet altijd filmpjes van zatte mensen die domme dingen doen die de internetbezoeker naar YouTube leiden. Een video ter ondersteuning van het homohuwelijk, die vorige week gepost werd, heeft op een week tijd meer dan drie miljoen hits, wat zeer opmerkelijk is voor een filmpje met een boodschap. Vooral de aanpak van het onderwerp en de keuze van de acteurs spelen hierin een doorslaggevende rol. En uit de reacties blijkt dat bij vrouwen, heteroseksueel of lesbisch, de juiste snaren geraakt worden.

De video werd gemaakt door een Australische non-profitorganisatie GetUp!, vooral met de bedoeling om druk uit te oefenen op de plaatselijke Labor Party om gelijke rechten voor homoseksuelen op het vlak van het huwelijk te ondersteunen.

In het filmpje wordt een jongeman gevolgd door zijn geliefde vanaf het moment van de ontmoeting tot het huwelijksaanzoek. We zien hem lachen, dollen met vrienden, zijn geliefde voorstellen aan zijn ouders, afscheid nemen van zijn moeder en uiteindelijk dé vraag stellen. Pas dan wordt duidelijk dat de geliefde een man is. Het verhaal wordt (dramatisch) ondersteund door "Last Night I Heard Everything in Slow Motion" van Oliver Tank.

Vooral de "sympathieke, eenvoudige, mooie, lieflijke" aanpak in het filmpje "dat de juiste snaar bespeelt" maakte dat het filmpje ver buiten Australië op nieuwswebsites zijn weg vond. "We waren helemaal niet voorbereid op dit succes. Dat we overdonderd zijn door de positieve commentaren is een understatement. We hadden nooit gedacht dat internationale media wereldwijd interesse zouden tonen. Door die massale aandacht is de weg voor verandering ingezet", aldus Paul Mackay van GetUp! op de nieuwswebsite van het tijdschrift The Advocate.

In ieder geval wordt het filmpje, waar ook gepubliceerd, uitvoerig besproken. Zo wordt er zelfs geïnsinueerd dat door deze video Australië wellicht een voortrekker wordt voor verandering. Toch is ook opvallend dat vele vrouwen de aanpak in het filmpje weten te waarderen. Enkele reacties:

- "Geweldig. Ik heb gehuild. Maar het waren tranen van geluk."
- "Mijn hart smolt. Dit maakte mijn ogen nat."
- "Dit is een werkelijk gracieuze manier om dit onderwerp bespreekbaar te maken."
- "Snik. Mooi. Ik kreeg er kippenvel van. Die van de goeie soort."
- "Ik wil die man! En ik ben dan nog wel een lesbienne."
- "Ik zoek al zolang naar de nieuwe man. Wel, ik heb hem gevonden."
- "Een huwelijk mag alleen maar rond liefde draaien. Zoals in dit filmpje."

Oordeelt u zelf:

lees ook