"Mogelijk een Europees addertje onder het gras"

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) waarschuwt dat Europa bedenkingen zou kunnen hebben bij de fiscale gunstmaatregelen die zijn toegepast bij de staatsbons. "Ik denk dat daar een Europees addertje onder het gras zou kunnen steken", luidt het.
Karel De Gucht

De Gucht is niet verbaasd over het succes van de staatsbons. Hij wijst erop dat er nu eenmaal veel spaargeld staat op de Belgische rekeningen. "Ik denk dat men zelfs naar meer zou kunnen gaan. Als je aan de Belgen een financieel voordeel geeft om in te schrijven op een volkslening, dan wordt daar massaal op gereageerd, dat is evident", zegt hij in "Vandaag" op Radio 1.

Maar De Gucht heeft wel een waarschuwing klaar. "Het zou wel eens kunnen dat je op een bepaald ogenblik Europees daar commentaar over krijgt. Want men geeft een fiscale begunstiging aan de Belgische spaarder die daar zijn geld insteekt, dat betekent eigenlijk een discriminatie tegenover iemand anders die daar zou op inschrijven, een Duitser of een Italiaan of een Fransman", aldus De Gucht. "Ik denk dat daar een Europees addertje onder het gras zou kunnen steken als men daar een blijvend systeem van maakt", besluit de eurocommissaris.

Afscheidnemend premier Yves Leterme (CD&V) maakt zich niet al te veel zorgen over Europese klachten. "Dit is een uitzondering, maar een die juridisch sluitend is", zegt hij. "Ik nodig de Europese Commissie uit om wat dynamischer om te gaan met de crisis. De commissie is er om oplossingen te zoeken, niet om lidstaten in de problemen te brengen."