"Nieuw" schilderij van Rembrandt ontdekt

Onderzoekers hebben een tot nu toe onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt. Onder het verfoppervlak van "Oude man met baard" zit een onvoltooid zelfportret van de schilder.

De meester zou het werk rond 1630 hebben geschilderd, aan het eind van zijn Leidse periode. Tot nu toe kon nooit met zekerheid achterhaald worden wie de maker van het werk was.

Uit technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens en collega's uit Nederland en de Verenigde Staten blijkt nu dat zich onder het verfoppervlak een onvoltooid zelfportret van Rembrandt bevindt. Met behulp van moderne scantechnieken zijn verborgen verflagen gedetecteerd.

Daarnaast vertoont het werk volgens Rembrandtkenner Ernst van de Wetering "schilderijtechnische overeenkomsten" met andere schilderijen die Rembrandt in die periode maakte. Van het schilderij bestaat ook een kopie die door een leerling in Rembrandts atelier moet zijn gemaakt op basis van het origineel. Op een reproductie uit 1633 is dezelfde man afgebeeld, met de vermelding dat Rembrandt daarvan de maker is.

Op grond van al deze gegevens is Van de Wetering ervan "overtuigd" dat het schilderij eigenhandig door Rembrandt is geschilderd. Van de Wetering is hoofd van het Rembrandt Research Project, een groep die zich buigt over de authenticiteit van aan Rembrandt toegeschreven werken.

Meest gelezen