"Valse" treinbestuurder opgepakt voor vandalisme

Een jongeman uit Geraardsbergen die in september tot een werkstraf veroordeeld werd omdat hij tot drie maal toe zonder enige kwalificatie een trein had bestuurd, is opgepakt wegens vandalisme aan treinstellen tussen Brugge en Kortrijk.

De 21-jarige jongeman is gepassioneerd door treinen en had zich vorig jaar uitgegeven voor een stagiair-treinbestuurder. Zo slaagde hij erin om 3 keer met een reizigerstrein te rijden, zonder dat hij daarvoor een opleiding had gekregen. Begin september werd de man daarvoor door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur.

Nu is bekend geraakt dat de man deze week opnieuw is opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Kortrijk. Na zijn veroordeling heeft hij op de lijn Brugge-Kortrijk verschillende treinstellen gesaboteerd. Hij maakte de koppelingen tussen stilstaande treinstellen los, waardoor de noodrem van de treinen ingeschakeld werd. In Izegem en Roeselare gaf de man zich ook geregeld uit als politie-inspecteur. Hij zette een zwaailicht op zijn auto en reed door rode lichten.

De onderzoeksrechter in Kortrijk heeft hem onder voorwaarden vrijgelaten. Een van de voorwaarden waaraan hij zich moet houden is een absoluut treinverbod. Voor de kwaadwillige belemmering van het verkeer en het zich valselijk voordoen als agent riskeert hij een celstraf tot 2 jaar en een boete.