Europese Unie heet Kroatië welkom in 2013

Kroatië mag toetreden tot de Europese Unie. Dat heeft het Europees Parlement bekrachtigd. Volgende week ondertekenen de 27 lidstaten op hun top in Brussel de toetredingsakte. Op 1 juli 2013 bestaat de Unie dan uit 28 lidstaten.

De lidkaart van de Europese Unie is een mooie opsteker voor premier Jadranka Kosor (foto boven), net voor de parlementsverkiezingen van zondag. Al is de vraag of het niet te laat is om de meubels nog te redden, want premier Kosor en haar partij HDZ doen het niet goed in de peilingen. Kosor maakte tijdens haar legislatuur werk van een stevig anticorruptiebeleid, wat de deur naar de Europese Unie openzette, maar tegelijk enkele kopstukken in haar eigen partij de das omdeed. Zo lopen er momenteel verschillende ophefmakende rechtszaken, onder andere tegen voormalig premier Ivo Sanader.

Bovendien wordt Kosor verweten te weinig te hebben gedaan om de sputterende economie erbovenop te helpen. Zo kent het land een hoge buitenlandse schuldgraad en werkloosheidsgraad. Het is vooral de centrumlinkse Kukuriku Alliantie die daar als het ware de electorale vruchten van plukt. Die wordt geleid door gewezen diplomaat Zoran Milanovic (kleine foto). Hij wil desnoods naar het IMF stappen om de economie recht te helpen. Zijn eerste opdracht is een ratingverlaging te verhinderen.

Kroatië vierde eerder dit jaar zijn twintigste verjaardag van onafhankelijkheid. Het maakte vroeger deel uit van Joegoslavië. Het land was sinds 2004 kandidaat om toe te treden tot de EU. Sinds 2009 is het ook lid van de NAVO.

Meest gelezen