Hogere maximumfactuur voor kleuteronderwijs

Volgend jaar wordt de maximumfactuur in het kleuteronderwijs verhoogd, zodat scholen makkelijker activiteiten kunnen organiseren. Dat is beslist in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

De maximumfactuur is het bedrag dat ouders van kinderen in de kleuter- en lagere school maximaal moeten bijbetalen voor allerlei schoolse activiteiten. Voor de kleuterschool ligt dat bedrag momenteel op 20 euro per jaar, voor de lagere school op 60 euro.

Bij de start van het volgende schooljaar, op 1 september 2012, zullen de bedragen van de maximumfactuur voor de kleuterschool worden opgetrokken. Het bedrag gaat van 20 euro per jaar naar minimaal 25 en maximaal 40, afhankelijk van de leeftijd van de kleuter. De maximumfactuur voor het lager onderwijs wordt geïndexeerd tot 65 euro per jaar in plaats van 60 nu. De factuur voor meerdaagse reizen wordt van 360 naar 390 euro opgetrokken.

Door het verhogen van de maximumfactuur krijgen de scholen meer slagkracht voor het organiseren van activiteiten. Het onderwijs had eerder al aangeklaagd dat het bedrag te laag was en dat ze dus moesten besparen op allerlei activiteiten.