Jagers vinden een "jonge" mammoet in Siberië

In het eeuwige ijs van Siberië hebben jagers de resten van een 40.000 jaar oude, goed geconserveerde mammoet gevonden. Niet alleen de huid en beenderen, maar ook de spieren en enkele inwendige organen zijn door de permafrost geconserveerd gebleven.
In Siberië worden wel vaker mammoeten gevonden en in Khanty-Mansiysk staan er zelfs beelden van.

Dat heeft de Russische Academie voor Wetenschap vandaag meegedeeld. "Het gaat om een jong dier, een dergelijke vondst is nooit eerder gedaan", zei een lid van de academie aan een krant. De wetenschappers schatten de leeftijd van het dier op tien jaar. Het jonge dier zou 200 tot 250 kilo gewogen hebben en was ongeveer twee meter lang.

De resten werden aangetroffen in een grot aan de kust van de Noordelijke IJszee in de omgeving van het vissersdorp Joekagir in de deelrepubliek Jakoetië, zo'n 5.000 kilometer ten noordoosten van Moskou. De mammoet kreeg de naam Jukka mee, naar de vindplaats.

Inheemse jagers hadden het dier uit de Oertijd al in augustus ontdekt, zeiden de wetenschappers. "Ze wisten dadelijk dat het om een mammoet ging. Ze brachten de overblijfselen naar het dorp en legden die in een schuur, waar ze vlees en vis bewaren. Een gedetailleerd onderzoek zal beginnen in februari 2012", zo zeiden ze. Dan zullen wetenschappers vanover de hele wereld naar Jakoetië komen, waaronder paleonthologen en genetici.

Door de opwarming van de aarde  permafrost zijn de afgelopen jaren in Siberië steeds meer spectaculaire mammoet-vondsten gedaan.