Licht op groen voor nieuwe gevangenis in Wilrijk

Er komt een nieuwe gevangenis voor 440 gedetineerden aan de A12 in Wilrijk. De federale ministerraad heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet. De nieuwe strafinrichting moet tegen 2016 de gevangenis in de Begijnenstraat, in het centrum van de stad, vervangen.
De gevangenis in de Begijnenstraat

De beslissing is een uitvoering van het Masterplan van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). De nieuwe gevangenis komt er op de terreinen van de federale politie aan de A12 in Wilrijk. Om het project te realiseren, moet dus nog snel een andere oplossing worden gezocht voor de diensten van de politie.

Het is nu aan de Regie der Gebouwen om een nieuw onderkomen te vinden voor de diensten tegen eind 2013. Daarna zullen alle gebouwen worden afgebroken. De nieuwe gevangenis zou dan in 2016 in gebruik genomen worden. Ze komt in de plaats van de verouderde gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen.

Om het probleem van overbevolking in de bestaande gevangenissen op te lossen, komen er ook nieuwe strafinrichtingen in Beveren en Dendermonde.

De ministerraad gaf ook haar goedkeuring aan de verdere renovatie van het oude Antwerpse gerechtsgebouw aan de Britse Lei. Dat zal worden ingericht voor het hof van beroep, het parket-generaal, het arbeidshof en het auditoraat-generaal. Deze diensten zitten nu in een te krap gebouw op de Waalse Kaai dat oorspronkelijk bedoeld was als een tijdelijke oplossing.