Nicanor Parra (97) wint Cervantesprijs

De Chileense dichter Nicanor Parra (97) heeft de Cervantesprijs gewonnen. De prijs is 125.000 euro waard en is een bekroning van het hele oeuvre van een auteur. Parra wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters uit de Spaanstalige wereld.

De "anti-poëzie" van Parra, die alledaagse spreektaal met traditionele versregels vermengt, is erg invloedrijk in Latijns-Amerika. Parra is naast dichter ook wiskundige.

Zijn eerste bundel "Cancionero sin nombre" kwam in 1937 uit. Hij kreeg twee keer de nationale literatuurprijs van Chili, in 1969 en in 1981. Zijn werk is in verschillende talen vertaald.

De Cervantesprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen in de Spaanstalige wereld, wordt op 23 april uitgereikt, de verjaardag van het overlijden van Miguel de Cervantes (de auteur van "Don Quichote") in 1616. Vorig jaar ging de prijs naar Anna Maria Matute.