NY Times-website wil meer niveau in lezersdebat

De website van The New York Times heeft gisteren een nieuwe formule voor de commentaren van surfers gelanceerd door de sociaalnetwerksites Facebook en Twitter te integreren. De krant hoopt zo het peil van de discussies op te krikken.

Een van de verbeteringen is een categorie van betrouwbare commentatoren ("trusted commenters") die een geschiedenis van "opmerkelijke bijdragen" hebben. Zij mogen hun mening zonder voorafgaande controle online plaatsen.

Jill Abramson, de hoofdredactrice van de krant, heeft de veranderingen zelf bekendgemaakt op de website en in de opiniepagina's van de papieren editie. NYTimes.com lokt naar eigen zeggen zo'n 50 miljoen surfers per dag.

Het probleem van -vaak anoniem geposte- scheldtirades op websites bestaat al langer. De lezers van The New York Times kunnen enkel op uitnodiging "trusted commenter" worden. Ze moeten er ook mee instemmen dat hun profiel aan hun Facebookpagina gekoppeld wordt. Op die manier kan de commentator niet onder een pseudoniem schrijven.

Anonieme commentaren kunnen wel nog worden gepubliceerd, maar er wordt eerst gecontroleerd of ze niet ingaan tegen de gebruiksvoorwaarden voor de fora van de website.