Ook tijdens avondspits hinder bij bus en tram

Het bus-, tram- en metroverkeer is verstoord door de actiedag van de drie vakbonden. Veel chauffeurs zijn niet uitgereden omdat ze deze voormiddag in Brussel hebben deelgenomen aan de vakbondsbetoging tegen de besparingen van de nieuwe regering. Ook de avondspits verliep moeizaam.

De drie vakbonden in ons land hebben een nationale actiedag gehouden, met een betoging in Brussel. Ze protesteren daarmee tegen de besparingen die de onderhandelende partijen zijn overeengekomen. En die actiedag heeft zich ook laten voelen voor de pendelaars die met het openbaar vervoer gaan werken.

Want zoals gisteren al aangekondigd, ondervindt het bus-, tram- en metroverkeer zware hinder. In de provincie Antwerpen is 30 procent van de bussen uitgereden. In de stad Antwerpen rijden nauwelijks trams.

In Limburg rijdt de helft van de bussen. In Oost-Vlaanderen rijdt in de regio's Dender, Waasland en Vlaamse Ardennen zo'n 60 procent van de bussen. In Gent rijden de tramlijnen 1 en 4 en buslijn 3 volgens zondagdienst. Voorlopig rijden er geen andere stadslijnen in Gent.

In Vlaams-Brabant is de hinder het grootst in de regio's Dilbeek, Pajottenland en in het noordwesten van de provincie. Op de streeklijnen rond Leuven en in het Hageland rijdt 70 procent van de bussen.

In West-Vlaanderen is de dienstverlening alleen in de regio Roeselare normaal, aldus De Lijn. In de regio's Oostende en Brugge rijdt de helft van de bussen. In de regio Kortrijk rijdt drie kwart van de bussen.

De Lijn verwacht dat de problemen zullen aanhouden in de loop van de avond. "Op het hele net zal er grote hinder zijn", zegt woordvoerder Tom Van der Veken. Hij geeft ook nog mee aan de mensen die vanavond en vannacht een stapje in de wereld zetten dat de nachtlijnen wel normaal zullen rijden.

De Lijn verwijst reizigers voor informatie over de dienstverlening naar de website www.delijn.be.

"Metro's en trams rijden beter dan verwacht"

Er is ook hinder bij de MIVB in Brussel, maar er rijden toch meer trams en metro's dan gisteren werd aangekondigd. Op sommige lijnen is de dienstverlening zelfs normaal, op andere lijnen rijdt zowat 85 procent van de trams, op nog andere de helft. De bussen van de MIVB rijden met een wisselende frequentie. Vooral de prioritaire assen worden bediend. Maar er zijn overal grote vertragingen, onder meer omdat verschillende tunnels werden afgesloten vanwege de betoging.

De website www.mivb.be wordt regelmatig aangepast om reizigers op de hoogte te houden. Ook tijdens de avondspits worden moeilijkheden verwacht.

De minste hinder was er bij het spoor. De vakbonden bij de NMBS zeggen zelf dat het treinverkeer zo goed als normaal rijdt "omdat de militanten van de vakbonden anders zelf niet op de manifestatie geraken", aldus het ABVV. Er werden extra treinen ingelegd om manifestanten te vervoeren.

De ochtendspits op de wegen was iets zwaarder dan op een gewone vrijdagmorgen, maar niet uitzonderlijk, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Waarschijnlijk speelde niet alleen de betoging daarin een rol, maar ook het regenweer.

Wat met post, onderwijs, vuilnis?

De actiedag heeft maar een beperkte impact gehad op de postbedeling. Van de vijf sorteercentra hadden er twee, die van Antwerpen en Luik, vanmorgen gedeeltelijk te kampen met te weinig personeel, zegt bpost-woordvoerder Fred Lens. "Maar 70 tot 80 procent (van de poststukken, red.) is op tijd in de provincies geraakt."

Nationaal is ongeveer 3 procent van alle postrondes niet besteld. Van de 10.000 rondes hebben er dus 300 geen post gekregen. De grootste hinder was er in het zuiden van het land, in de provincies Namen en Henegouwen. 14 van de 700 postkantoren bleven gesloten wegens een gebrek aan personeel. Het ging vooral om kantoren in Brussel.

In sommige scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en andere publieke instanties werd er ook gestaakt. Daardoor waren er her en der problemen met de dienstverlening. In 17 Antwerpse scholen moest noodopvang geregeld worden omdat men onderbemand was. In Gent waren minder dan de helft van de stedelijke crèches en peutertuinen open. De scholen waren wel open. Waar er leerkrachten afwezig waren, was er opvang gepland.

De huisvuilophaling heeft op een aantal plaatsen vertraging opgelopen. In Antwerpen heeft de stad beloofd die achterstand de komende dagen al in te halen. In de stad Gent is twee derde van het personeel van de afvalintercommunale Ivago niet komen opdagen.

Als uw afval niet is opgehaald, moet u verplicht de vuilniszakken weer binnen nemen tot aan de volgende ophaalbeurt. De Antwerpenaren hebben evenwel al een uitzondering gekregen op die regel. Het afval dat vandaag niet werd opgehaald, mag er uitzonderlijk buiten blijven staan.

Loketten gesloten bij steden en gemeenten

Heel wat steden en gemeenten hadden op voorhand op hun website gemeld dat de nationale actiedag allicht "een impact zal hebben" op de loketwerkingen. Meestal ging het om de loketten voor de aangifte van geboortes, huwelijken, overlijdens en nationaliteiten. Daarbij stond soms expliciet de vraag om op een andere dag aangifte te komen doen.

Ook bij andere diensten die de stad of gemeente aanbiedt, was er hinder door de stakingsdag. Zo waarschuwde de stad Gent dat de werking van de dienst kinderopvang mogelijk verstoord zou zijn en dat er gezocht werd naar noodopvang. In Antwerpen bleef de deur van 31 van de 36 kinderdagverblijven gesloten. Ook 7 van de 8 initiatieven voor buitenschoolse opvang (IBO) bleven dicht.

Privésector nam voorzorgen

Bij de bedrijven bleef de hinder beperkt. De vakbonden hadden dan ook niet opgeroepen tot een algemene staking, maar hadden hun leden opgeroepen om deel te nemen aan de actiedag en te manifesteren.

Werknemers die wilden staken, moesten op voorhand hun baas daarvan op de hoogte brengen. Zo hebben de werkgevers tijdig de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen treffen om de productie draaiende te houden door interim-krachten in te schakelen of het dienstrooster te wijzigen. Om diezelfde reden bleven ook de winkels of grootwarenhuizen gewoon open.

De banken waren eveneens open. De meeste filialen hadden de nodige maatregelen genomen om de dienstverlening zoals anders te laten verlopen.