Premier Di Rupo houdt een oogje op de partij

Formateur Elio Di Rupo, die begin volgende week de eerste Franstalige premier wordt van het land in meer dan 30 jaar, is blijkbaar van plan om na zijn eedaflegging ook een oogje te blijven houden op zijn partij, de PS.

De PS organiseert zondag in Brussel een partijcongres om zich uit te spreken over het regeerakkoord, dat vandaag al unaniem door het partijbureau werd goedgekeurd. Het congres zal zich ook moeten uitspreken over de leiding van de partij, nu Di Rupo premier wordt.

Daarbij is gezocht naar een manier om Di Rupo niet helemaal uit beeld te laten verdwijnen. De partij zou de functie van een tijdelijk voorzitter en een tijdelijk college in het leven willen roepen. Zolang de titelvoerende voorzitter verhinderd is, kan die tijdelijke voorzitter of dat college dan de leiding van de partij in handen nemen, bijvoorbeeld tijdens de periode dat Di Rupo eerste minister is.

Om dat mogelijk te maken zou een zinnetje worden toegevoegd aan de partijstatuten, waarin een verwijzing zou staan naar "het uitzonderlijke karakter van de politieke situatie".