Sarkozy pleit voor nieuw Europees verdrag

Frankrijk en Duitsland strijden samen voor een nieuw Europees verdrag, dat Europa grondig herziet. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd in Toulon, waar hij een toespraak hield over de crisis en de toekomst van de Europese Unie en de eurozone.

"Frankrijk en Duitsland hebben beslist hun lot met elkaar te verbinden en samen naar de toekomst te kijken", stak Sarkozy van wal. "Als Frankrijk en Duitsland verenigd zijn, betekent dat dat heel Europa verenigd en sterk is", klonk het. Europese burgers moeten volgens zo'n nieuw verdrag in de toekomst "meer verantwoordelijkheid krijgen via een economische regering", vindt de Franse president.

Frankrijk is ook bereid een strengere budgettaire controle te aanvaarden van Europa op de nationale begrotingen, maar wil dat er in ruil een grotere solidariteit is tussen eurolanden, via een uitbreiding van het actieterrein van de Europese Centrale Bank (ECB) en via euro-obligaties.

Een nieuwe economische cyclus dient zich aan, voorspelde de president. "Die nieuwe periode zal anders zijn dan de voorgaande. Het zal een cyclus van schuldafbouw zijn. De extravagante groei van de financiële sector, die onwaarschijnlijke hoeveelheden schulden heeft verspreid, heeft als gevolg voor de economie (...) dat die onder de exclusieve dominantie van de speculatieve logica gezet is, en afhankelijk is geworden van de obsessie van de korte termijn."

"Een cyclus van schuldvermindering moet de balans van de economie weer richten op werk en productie, iets wat de ontwikkelde landen te veel hebben opgeofferd", aldus nog Sarkozy.

Frankrijk heeft volgens het Franse staatshoofd ook de "schrik" te pakken om "de controle over haar lot" te verliezen. Die angst "vernietigt het vertrouwen" en "paralyseert de consumenten, wat investeerders belet te investeren, de ondernemer te ondernemen, de bankier te lenen". De enige manier om de angst te bezweren, is volgens Sarkozy "de waarheid vertellen".

Sarkozy deelde de toehoorders in Toulon nog mee dat hij komende maandag, slechts enkele dagen voor de eurotop van vrijdag 9 december, Merkel ontvangt in Parijs om samen de "Frans-Duitse voorstellen" te formuleren "om een toekomst voor Europa te garanderen".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (onderste foto, samen met Sarkozy) deed vandaag haar visie uit de doeken en sprak het parlement in Berlijn toe over de Europese politiek en oplossingen voor de eurocrisis.