Staatsbons ronden de kaap van de 5 miljard

De Belgen hebben al voor meer dan 5 miljard euro ingetekend op de laatste staatsbon. Bij de vorige uitgifte van staatsbons tekende het publiek slechts in voor zowat 80 miljoen euro. Vandaag was de laatste dag waarop men kon intekenen. Afscheidnemend premier Yves leterme (CD&V) is opgetogen.

Het voorlopige resultaat: 5,035 miljard is een absoluut record sinds de invoering van de euro. Het gaat wellicht om de grootste operatie uit de Belgische geschiedenis, zo meldt het Agentschap van de Schuld. Vandaag was de laatste dag waarop particulieren op de staatsbons konden intekenen. Maandagmiddag moeten de definitieve resultaten bekend zijn.

Alleen al vandaag werd voor 868 miljoen euro ingetekend op de staatsbons, al blijft dat een voorlopig cijfer. De staatsbons met een looptijd van 5 jaar waren opnieuw het populairst. Daarop krijgt men een rente van 4 procent.

Volgens Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, gaat het om een "zeer uitzonderlijk fenomeen in Europa". "Er was bijzonder veel interesse, ook van bedrijven, maar die hebben we moeten doorsturen naar de OLO's (staatsobligaties op lange termijn, bedoeld voor institutionele beleggers) aangezien de staatsbons enkel voor particulieren bedoeld zijn." Voor het eerst was er ook vanuit het buitenland interesse voor een Belgische staatsbon.

"De kaap van de 5 miljard euro is gerond, een psychologisch belangrijk cijfer voor de financiële markten", besluit Deboutte. De definitieve resultaten zullen volgens het Agentschap van de Schuld wellicht rond de 5,5 miljard euro uitkomen.

"Getoond dat we antwoorden kunnen bieden"

Afscheidnemend premier Yves Leterme (CD&V) toont zich in "Vandaag" op Radio 1 erg opgetogen over het succes van de staatsbon. "Dit is bijzonder goed nieuws, omdat we aan de financiële markten hebben getoond dat we antwoorden kunnen bieden. Dit betekent dat we een voorsprong nemen op de herfinanciering van onze schuld en een paar maanden voortkunnen zonder al te grote inspanningen", aldus Leterme, die de staatsbons hevig promootte.

Vorige maandag haalde België nog 2 miljard op op de financiële markten. Dat gebeurde aan een hogere rente dan via de staatsbons. Was die operatie dan wel slim? "Mijn voorstel was om het niet te doen. De mensen van het Agentschap van de Schuld hebben geoordeeld dat het beter was om het wel te doen. Het was hun beslissing", antwoordt Leterme.