Tijdelijke waarborg Dexia goedgekeurd

De ministerraad heeft het akkoord tussen België, Frankrijk en Luxemburg over de tijdelijke staatsgarantie die de drie landen aan Dexia verstrekken, goedgekeurd. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders laten weten.

De tijdelijke waarborg komt er nadat gebleken was dat het Dexia-akkoord dat de drie landen in oktober sloten niet langer houdbaar was. Dat kwam onder meer doordat het aandeel dat België moest torsen onrealistisch bleek, deels door de fors gestegen langetermijnrente.

Het dossier wordt volgende week naar de Europese Commissie gestuurd die haar antwoord een week nadien moet bekendmaken. Reynders benadrukte dat dit de normale procedure is.

"Miller wilde ontmanteling"

In de bijzondere Dexia-commissie van de Kamer heeft bestuurder Koen Van Loo intussen bevestigd dat de voormalige CEO Axel Miller eind 2008 wel degelijk bij bestuurders gepleit heeft voor een ontmanteling van de Belgisch-Franse bankgroep.

Van Loo is Dexiabestuurder vanuit zijn positie als topman van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). De maatschappij raakte in oktober 2008 betrokken in het Dexiaverhaal, toen de federale overheid de bank met een kapitaalinjectie van 1 miljard euro ter hulp moest schieten.

Kort na de aankomst van de FPIM klopte Miller effectief bij Van Loo aan met zijn ontmantelingspleidooi. Van Loo was echter "niet overtuigd" dat zo'n scenario nog mogelijk was, aangezien de kapitaalsverhoging van 6,4 miljard intussen een feit was en de situatie aldus ook gestabiliseerd.

Richard: "Alles gedaan om risico's in te schatten"

Na Van Loo was het de beurt aan de voormalige Dexia-topman Pierre Richard (foto boven) om gehoord te  worden. Richard was CEO van de holding en ook voorzitter van de Raad van Bestuur tot aan de eerste redding van Dexia in 2008.

Volgens hem was Dexia een goed gestructureerde groep waar wel degelijk alles werd gedaan om eventuele risico's in te schatten. Ook de aankoop van de Amerikaaanse Dexiadochter FSA verliep volgens Richard via een goeie analyse van eventuele problemen.

Het is pas door de bankencrisis in 2008 dat de groep plots met een hoop risico's werd geconfronteerd en er geen hoofd meer aan kon bieden. Die crisis gecombineerd met de Europese schuldencrisis is de groep, volgens Richard, uiteindelijk noodlottig geworden.