Yves Leterme heeft afscheid genomen van de "16"

Ontslagnemend premier Yves Leterme heeft vandaag zijn laatste ministerraad voorgezeten. Maandag overhandigt hij normaal gezien de sleutels van zijn ambtswoning, de Wetstraat 16, aan Elio Di Rupo en donderdag vertrekt hij naar Parijs.

Nu de nieuwe federale regering zo goed als op de been is gebracht, kan Yves Leterme (CD&V) met een gerust gemoed vertrekken naar de Franse hoofdstad. Hij wordt adjunct-secretaris-generaal van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Gisteren nam Leterme al afscheid van de Kamer, vandaag zwaaiden zijn collega's uit de ontslagnemende regering van lopende zaken hem uit tijdens het laatste kernkabinet en de laatste ministerraad. Zijn collega-ministers schonken hem als afscheidsgeschenk een cartoon van de Franstalige tekenaar Pierre Kroll (foto).

Na afloop had Leterme het over "een afscheid voor de komende jaren". Hij zei vooral blij te zijn dat het binnen zijn regering - ondanks de meningsverschillen - goed zat met de menselijke verhoudingen.

Dat er eindelijk een nieuwe regering is - na 18 maanden van lopende zaken - noemde Leterme bijzonder goed nieuws. Hij was vol lof over het regeerakkoord dat de onderhandelaars afgesloten hebben. "Het land besturen met een communautaire hypotheek en dossiers zoals BHV is niet makkelijk. Dat is dankzij Elio Di Rupo en de zes partijen nu anders."