"Adem" en broers Dardenne in de prijzen in Berlijn

De Belgische films "Adem" en "Le gamin au vélo" zijn in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de European Film Awards in Berlijn. De belangrijkste Europese Oscar - voor beste film - ging naar "Melancholia" van de Deense cineast Lars von Trier. Zijn landgenoten Susanne Bier en Mads Mikkelsen werden ook in de bloemetjes gezet in Duitsland.

"Adem" (foto) kreeg in Berlijn de prijs voor ontdekking van het jaar. "Ik denk dat dit de eerste keer is dat een Belg deze prijs krijgt. Ik dank jullie allen en mijn vriendin in het bijzonder", zei regisseur Hans Van Nuffel. De debuutfilm van de jonge Belgische cineast verscheen in september vorig jaar in de Belgische bioscopen. De film over een jonge mucopatiënt werd eerder al onderscheiden op verschillende internationale filmfestivals.

De broers Luc en Jean-Pierre Dardenne kregen de prijs voor beste scenario voor het drama "Le gamin au vélo". De film was ook genomineerd in de categorieën beste film, beste regie en beste actrice (Cécile de France), maar die nominaties werden niet verzilverd.

Er waren nog twee Belgische producties genomineerd voor de Europese filmprijzen. De Frans-Belgische film "Un vie de chat" moest in de categorie beste animatiefilm het onderspit delven tegen de "Chico & Rita", een film de gemaakt werd met geld uit Spanje en het Isle of Man. Ook de Belgische kortfilm "Dimanches" van Valéry Rosier viel buiten de prijzen.

Deense filmwereld kaapt prijzen weg

De Deense filmwereld was de grote triomfator op de European Film Awards.  Er waren niet alleen drie prijzen voor "Melancholia", maar ook regisseur Susanne Bier en acteur Mads Mikkelsen werden gelauwerd.

Oscarwinnares Susanne Bier kreeg de prijs voor beste regie voor haar film "In a better world". Mads Mikkelsen (foto) werd gelauwerd met een ereprijs voor zijn verdienste in de filmwereld. Mikkelsen is bekend van onder meer "Adam's apples" en de Bondfilm "Casino royale". Hij kreeg zijn award uit handen van de Zweedse acteur Stellan Skarsgard. "Je krijgt de prijs niet omdat je al verschillende keren uitgeroepen bent tot meest sexy man in Denemarken. De Denen die op je stemmen kennen je trouwens niet. Je krijgt de prijs voor je onnavolgbare acteerwerk", aldus Skarsgard.

De Britse cineast Stephen Frears kreeg de lifestyle achievement award. In zijn dankwoord verwees de regisseur van onder meer "Dangerous liaisons", "High fidelity", "Dirty pretty things" en "The queen" naar "Adem". "Jammer dat ik de prijs die "Adem" won niet heb gekregen, want dan had had ik nog een carrière voor me. Wat is dat vanavond toch met al die Deense filmmakers", klonk het, nadat er verwarring was ontstaan over de herkomst van "Adem". "Is het een Vlaamse of een Deense film?", vroeg Frears zich af.

Het gala werd gepresenteerd door de Duitse actrice Anke Engelke (foto), die eerder dit jaar ook het Eurovisiesongfestival presenteerde. De prijs voor beste actrice ging naar Tilda Swinton (We need to talk about Kevin) en de award voor beste acteur was voor Colin Firth (The king's speech).

De Amerikaanse cineast Terry Gilliam mocht de award voor beste kortfilm in ontvangst nemen voor "The wholly family". De publieksprijs ging naar "The king's speech". Alle andere prijzen werden toegekend door de meer dan 2.000 leden van de European Film Academy.

De laureaten op een rij

film Melancholia
scenario JEAN-PIERRE & LUC DARDENNE (Le gamin au vélo)
ontdekking van het jaar ADEM
regisseur Susanne Bier (In a better world)
acteur Colin Firth (The king's speech)
actrice Tilda Swinton (We need to talk about Kevin)
camerawerk Manuel Alberto Claro (Melancholia)
editor Tariq Anwar (The king's speech)
designer Jette Lehman (Melancholia)
componist Ludovic Bource (The artist)
documentaire Pina (Wim Wenders)
animatiefilm Chico & Rita (Spa/IoM)
kortfilm The Wholly family (Terry Gilliam)
Europese ambassadeur in filmwereld Mads Mikkelsen
carrièreprijs Stephen Frears
speciale ereprijs Michel Picolli
publieksprijs The king's speech