"België heeft een centrumregering nodig"

De partijleden van de Franstalige partij CDH hebben in Louvain-la-Neuve op een partijcongres ingestemd met een regeringsdeelname. 520 leden stemden voor, 5 personen hebben zich onthouden. Voorzitter Benoît Lutgen citeerde enkele punten uit het regeerakkoord "die in het hart van het CDH" liggen.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen stelde in zijn speech dat het regeerakkoord tot stand is gekomen "met pragmatisme" en benadrukte dat het akkoord "in het politieke centrum" ligt. Daarom moet er ook een centrumregering komen, vindt Lutgen. "Ons land heeft een regering nodig, een echte regering, een centrumregering", zei Lutgen tijdens zijn speech.

Lutgen gaf toe dat het lang geduurd heeft om tot een akkoord te komen. "Om een akkoord te vormen, heeft iedereen inspanningen moeten doen. Anderen hebben die stap niet kunnen zetten. Ze zullen het nooit kunnen. Zij houden niet van ons land", zei Lutgen.

De begroting voor volgend jaar noemde hij "serieus en geloofwaardig". "Het impliceert inspanningen van iedereen, maar het is niet zo'n strenge begroting zoals in andere landen. De maatregelen die genomen zijn, zijn niet te vergelijken met de strengheid die gevraagd wordt van de Griekse, Italiaanse of Portugese burgers."

Lutgen citeerde enkele punten uit het regeerakkoord "die in het hart van het CDH liggen": het tewerkstellingsplan voor jongeren, jobcreatie in de non-profit, de vermindering van de sociale bijdrage voor kmo's en het behoud van de dienstencheques.

Over de institutionele hervormingen zei partijgenoot Francis Delperée dat "als het een samenraapsel van vanalles is, dan heeft het toch de verdienste dat het bestaat. We vermijden zo om opnieuw te moeten gaan onderhandelen met de N-VA en we behouden het federale model".

Oud-voorzitster en minister van Werk Joëlle Milquet zei dat de huidige regering "van korte duur zal zijn", maar ze moet tonen dat het nog mogelijk is om het land te besturen zonder in lopende zaken te zitten".

Milquet of Wathelet in de regering?

CDH zal allicht maar 1 minister hebben in de nieuwe regering. De vraag is dan of het vicepremier Joëlle Milquet wordt of staatssecretaris voor Migratie en Asiel Melchior Wathelet. "Dat is de vraag", zegt Wathelet. "Ik beslis daar niet over", is het commentaar van Milquet.