"Welvaartsstaat is ook voor volgende generatie"

De leden van de SP.A hebben zich quasi unaniem achter de deelname aan de regering-Di Rupo I geschaard. Het congres van de SP.A vond plaats achter gesloten deuren.

Het regeerakkoord is af, dit weekend moeten de zes partijen die zullen toetreden tot de regering-Di Rupo I hun steun uitspreken voor de regeringsdeelname.

Het congres van de SP.A vindt achter gesloten deuren plaats, net als het congres van de PS morgen. De militanten moeten vrijuit kunnen spreken, vindt de partij. De tekst van het regeerakkoord werd uitgedeeld, zodat iedereen de teksten kan doornemen.

Aan de deur klinken uiteenlopende stemmen, een hoerastemming is er niet echt. "Dit is het minst slechte akkoord", zegt een militant. "We zijn blij dat er niet aan de index wordt geraakt." Toch zijn er ook kritische stemmen. "Het zijn alweer de verkeerde mensen die de rekening moeten betalen."

"We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en de veranderingen doorvoeren die nodig zijn. De welvaartsstaat is er ook voor de volgende generaties", zegt voorzitter Bruno Tobback. "Regeren in crisistijden is nooit leuk, maar besparen is noodzakelijk. Dit akkoord bevat een goed evenwicht, met vooruitgang op een sociale en rechtvaardige manier. Dit is een project waar we in geloven."

Uiteindelijk stemden bijna alle leden voor de regeerverklaring en voor de deelname aan de regering-Di Rupo. Twee mensen stemden tegen, een lid heeft zich onthouden. "Dit is een overweldigende meerderheid", zegt Tobback tevreden.

Meest gelezen