"Zware prijs betaald, maar hebben gewogen"

De partijleden van de Franstalige liberale MR hebben een regeringsdeelname goedgekeurd op het congres in Etterbeek. De goedkeuring was unaniem, op 2 tegenstemmen en 1 onthouding na. De partijtop benadrukte dat de partij wel degelijk gewogen heeft op het akkoord.

De leden van de MR waren talrijk aanwezig op het congres. Ze hebben ook massaal hun steun gegeven aan het regeerakkoord en aan een toekomstieg regeringsdeelname. MR-voorzitter Charles Michel benadrukte dat het een goed regeerakkoord is waarbij de MR belangrijke strijdpunten heeft binnengehaald: besparingen in de openbare sector, verdediging van de middenklasse en een strengere justitie.

"Wat voor ons belangrijk was, was een echte steun voor de mensen die werken. Er is geen positieve toekomst in ons land, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië mogelijk zonder meer steun voor initiatief, voor de ondernemingen en de mensen die werken", zei Michel.

Michel gaf tegelijkertijd wel toe dat de partij een zware tol heeft moeten betalen om tot een akkoord te komen. De partij moest zich loskoppelen van zijn kartelpartner FDF en verliest zo een deel van zijn kiezers. Partijgenote Sabine Laruelle loofde Michel voor deze "moedige beslissing".

"De MR heeft een belangrijke keuze gemaakt. Het is een belangrijke factuur op electoraal vlak voor de volgende weken en maanden", zei Michel daar zelf over. 

"Het is een prijs -dat zou je kunnen zeggen- maar het is ook een kans voor het land om naar een correct akkoord te gaan, niet alleen op institutioneel vlak maar ook op sociaaleconomisch vlak", zei ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders. Die zei ook dat het regeerakkoord een werk van lange adem was "maar dit heeft het vertrouwen in het land hersteld".

Wie wordt minister bij de MR?

Officieel zijn er nog geen namen bekendgemaakt van ministers in de volgende regering. MR-voorzitter Charles Michel wil nog niet in zijn kaarten laten kijken. "Wat de verdeling van de ministerposten betreft, zal ik met de formateur en mijn collega's rond de tafel daarover discussiëren. Ik zal daar vandaag niets over zeggen", was zijn commentaar.

Toch laten sommige MR-leden hun licht al schijnen op de mogelijkheden. "Ik denk dat Didier Reynders zonder problemen opnieuw vicepremier zal zijn en misschien opnieuw minister van Financiën", zei ondervoorzitter Gerard Deprez. "We zullen nog zien", zei Reynders zelf met een glimlach op het gezicht.