Congolese oppositie verwerpt voorlopige uitslagen

De Congolese oppositie verwerpt de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen van vorige maandag. Daaruit blijkt dat president Joseph Kabila dan toch voorop ligt op Etienne Tshisekedi (foto), die het eerder deze week beter bleek te doen dan was verwacht.

In een gezamenlijke mededeling klagen de oppositiepartijen, waaronder de UDPS van veteraan Etienne Tshisekedi, de onregelmatigheden aan en beschuldigen ze er de onafhankelijke kiescommissie (Ceni) van "de bevolking psychologisch voor te bereiden op fraude".

"Bijgevolg verwerpen we deze uitslagen en beschouwen we ze als nietig", zegt oppositiekandidaat Vital Kamerhe. Tshisekedi waarschuwt president Joseph Kabila en voorzitter Daniel Ngoy Mulunda (foto) van de Ceni dat ze de wil van het volk moeten respecteren.

Volgens de kiescommissie zijn de stemmen nu geteld in 33 procent van de kiesbureaus. President Joseph Kabila zou ruim voorop liggen met 50,3 procent van de stemmen. Etienne Tshisekedi, die het eerder deze week nog beter leek te doen dan was verwacht, zou stranden op 34,4 procent.

Volgens Tshisekedi heeft de kiescommissie met opzet de uitslagen bekendgemaakt van kieskringen waar een meerderheid voor Kabila heeft gestemd. Zo zouden er nog uitslagen ontbreken van de hoofdstad Kinshasa, waar de oppositie sterk staat.

De verkiezingen van afgelopen maandag waren nog maar de 2e democratische verkiezingen uit de 51-jarige geschiedenis van Congo. De eerste stembusgang, 5 jaar geleden, werd georganiseerd door de internationale gemeenschap, maar dit jaar is de Congolese overheid zelf verantwoordelijk.

De VN-Veiligheidsraad is ongerust over de "logistieke en technische moeilijkheden" bij de presidentsverkiezingen in Congo en maant alle deelnemers aan de stembusgang tot kalmte aan. De Veiligheidsraad wijst de politieke leiders en kandidaten er op dat ze "verantwoordelijk zijn voor het rechtvaardige en vreedzame karakter van het verkiezingsproces".