Leuven klaar voor 17e Internationale Kortfilmfestival

265 titels. 120 voorstellingen. 5 zalen. 27 nationaliteiten. Liefhebbers van cinema in het algemeen en kortfilms in het bijzonder begeven zich de komende 8 dagen best naar Leuven. Om volgende tips te bekijken bijvoorbeeld.

“Dura lex”

Het kortfilmfestival verzamelt elk jaar het beste wat de Vlaamse filmmakers geproduceerd hebben. Twintig van die titels nemen deel aan de competitie, gegroepeerd in vier programma’s. In het tragikomische “Dura lex” van Anke Blondé (programma 2) zien we bijvoorbeeld hoe een jonge vrouw, Kristi, de politie aan de deur krijgt. Ze zoeken een Albanese vrouw die illegaal in het land is en verdacht wordt van mensenhandel. En wanneer ze Kristi een foto laten zien, herkent ze haar poetsvrouw…


“Dance”

Ook voor de Vlaamse animatiefilms organiseert het festival een competitie, met in totaal 11 kandidaten. Zo roept het woordenloze maar daarom niet minder expressieve “Dance” van Hilere (pseudoniem van Hilaire Van den Broeck) de primaire emoties op die met oorlog gepaard gaan.


“Love at first sight”

Het kortfilmfestival houdt de blik niet enkel op de Vlaamse navel gericht. De sectie Europe In Shorts omvat 40 films uit 17 landen en daar vond je soms verrassende acteurs in terug. In het Britse “Love at first sight” worden de hoofdrollen bijvoorbeeld vertolkt door niemand minder dan John Hurt en Phyllida Law. En het gaat over een bejaarde man die hopeloos verliefd wordt.


“Guard dog global jam”

Het concept op zich is uniek genoeg om de oren te doen spitsen. Bill Plympton, de bejubelde Amerikaanse animatiefilmer, vroeg aan 75 collega’s om telkens een shot van zijn hilarische “Guard dog” onder handen te nemen. Het resultaat is even divers als verrassend.

 
“La jetée”

Zoals het elk festival betaamt heeft ook Leuven Kort aandacht voor de pioniers. Milestones In Short Film History bundelt een hele reeks korte films die de voorbije eeuw een diepe indruk hebben nagelaten en het medium vooruit geduwd hebben. “La jetée” van Chris Marker hoort hier zeker in thuis en niet enkel omdat Terry Gilliam de film midden jaren 90 gebruikte als inspiratiebron voor zijn “12 monkeys”. Markers versie is een poëtische tijdreis van een man die de Derde Wereldoorlog overleefd heeft.


“The divers”

Het festival zet dit jaar een filmmaker in de bloemetjes die onlangs voor het eerst de overstap zette naar de reguliere filmcircuits: Nicolas Provost (‘The Invader’). Als visueel kunstenaar heeft hij echter al een hele reputatie uitgebouwd en lang niet alleen met cryptische beeldconstructies. In ‘The Divers’ zien we hoe een man en een vrouw op een balkon onhandig toenadering zoeken terwijl op de achtergrond een vuurwerk knalt en Hans Zimmers muziek uit ‘The Thin Red Line’ aanzwelt. Even eenvoudig als hartverscheurend.


“Six shooter”

De focus ligt tijdens deze editie in het bijzonder op Ierland, dat de voorbije jaren wel vaker in de prijzen viel met zijn kortfilms. “Six shooter” toont waarom, met een onweerstaanbare mix van pikzwarte humor en oprechte emotie. Geregisseerd door “In Bruges”-maker Martin McDonagh en met een hoofdrol van Brendan Gleeson. U vergeet de exploderende koe nooit meer.

Ruben Nollet

Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Het 17e Internationale Kortfilmfestival van Leuven loopt van 3 tot 10 december in het kunstencentrum STUK. Alle info op www.kortfilmfestival.be.