Minder klachten om Mladic sneller te berechten

Het Internationale Joegoslaviëtribunaal heeft het aantal klachten gereduceerd tegen Ratko Mladic, de gewezen Bosnisch-Servische generaal. Het proces moet zo sneller kunnen gaan. De rechters vrezen namelijk voor Mladic' gezondheid.

De rechters van het tribunaal komen tegemoet aan de vraag van de aanklager om het aantal aanklachten tegen Mladic terug te brengen van 196 tot 106. Zo moet het proces sneller kunnen worden afgerond. Mladic werd enkele weken geleden nog naar het ziekenhuis gebracht wegens een longontsteking. Ook zijn algemene gezondheidstoestand zou niet goed zijn. Volgende weken moeten experts een medisch rapport van hem opstellen.

Het Joegoslaviëtribunaal wil Mladic berechten voor hij ernstig ziek wordt. "De beslissing om het aantal aanklachten terug te schroeven wordt genomen in het belang van een eerlijk en rechtvaardig proces", zeggen de rechters in Den Haag.

Mladic werd in mei opgepakt in Servië nadat hij 16 jaar op de vlucht was geweest. De aanklachten tegen hem gaan over het bloedbad bij Srebrenica, waar in juli 1995 zo'n 8.000 mannen en jongens, allen moslims, werden omgebracht. Ook gaat het proces tegen Mladic over de bezetting van Sarajevo, die 43 maanden duurde.