N-VA klimt naar 39,8% in peiling RTBF-La Libre

In een peiling van de Franstalige radio- en televisiezender RTBF en de krant La Libre haalt N-VA 39,8 procent van de stemmen in Vlaanderen. Een stijging van zo'n 12 procent tegenover de verkiezingen vorig jaar. Groen! is de enige partij die naast N-VA winst boekt. De SP.A, Open VLD en CD&V krijgen klappen, vooral CD&V.

Alle partijen die hebben deelgenomen aan de regeringsonderhandelingen, verliezen stemmen in vergelijking met de federale verkiezingen op 13 juni vorig jaar. CD&V was toen de grootste partij na de N-VA, maar moet de tweede plaats vrijgeven. CD&V zakt van 17,3 procent bij de verkiezingen naar 12,6 procent. Een verlies van 4,7 procent.

De SP.A wordt daardoor de nieuwe nummer 2, met 13,9 procent. De partij moet wel een verlies slikken van 0,7 procent. Open VLD, de op drie na grootste partij in Vlaanderen bij de verkiezingen in 2010, zakt van 13,6 procent naar 12,6 procent.

Oppositiepartij Groen! is naast de N-VA, de enige partij die winst boekt. De partij stijgt van 6,9 procent bij de verkiezingen naar 7,5 procent in de peiling. Vlaams Belang moet verlies incasseren. De partij zakt van 12,3 procent naar 8,4 procent. Lijst Dedecker zakt van 3,8 procent naar 1,7 procent.

De meest populaire politicus is nog altijd N-VA-voorzitter Bart De Wever, gevolgd door Kris Peeters (CD&V) en ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Op de vierde plaats staat opvallen Elio Di Rupo (PS).

  Verkiezingen 2010 Peiling 2011
N-VA 27,8% 39,8%
CD&V 17,3% 12,6%
SP.A 14,6% 13,9%
Open VLD 13,6% 12,6%
Vlaams Belang 12,3% 8,4%
Groen! 6,9% 7,6%
LDD 3,8% 1,8%
Overige 3,8% 3,4%

Waalse onderhandelaars verliezen ook

Bij de Waalse partijen is dezelfde trend als bij de Vlaamse partijen te zien. De partijen die deelnamen aan de onderhandelingen, moeten terrein prijsgeven in de peiling.

De PS van toekomstig premier Elio Di Rupo blijft met 35,4 procent wel de grootste, maar haalde vorig jaar nog 37,6 procent, een daling van 2,2 procent. De liberale MR blijft met 20,8 procent de tweede partij. De partij verliest 1,4 procent tegenover de verkiezingen, toen ze nog 22,2 procent haalde.

Het CDH zakt 1,9 procent en zakt van 14,6 procent naar 12,7 procent. Daarmee zakken de christendemocraten onder de groenen. Ecolo stijgt van 12,3 procent bij de verkiezingen naar 14,0 procent. Het FDF dat bij de verkiezingen nog deelnam in een kartel met de MR, zou alleen 2,3 procent halen.

De meest populaire politicus is PS-voorzitter Elio Di Rupo, net als in Brussel.

In Brussel

In Brussel veroorzaakt de breuk tussen de MR en het FDF de grootste verschuiving in stemmen. De PS wordt er de grootste partij met 26,3 procent van de stemmen. De MR strandt op 17,2 procent, een verlies van 9,9 procent. Het FDF zou de kiesdrempel halen met 6,5 procent. Ecolo eindigt op 16,0 procent, het CDH op 11,9 procent.

Wat de Vlaamse partijen betreft, haalt de N-VA er de meeste stemmen: 3,3 procent, gevolgd door Groen! 2,6 procent.

De peiling werd afgenomen bij 3.008 stemgerechtigde Belgen op 26 november 2011, onmiddellijk nadat de zes onderhandelende partijen een akkoord hadden bereikt over de begroting. De vraag die gesteld werd, was: "Als er komende zondag verkiezingen zouden worden georganiseerd, voor welke van de volgende partijen zou u dan stemmen?". De foutenmarge bedraagt 3,3 procent.