Politie kan alcohol detecteren in de stuurcabine

In ons land is de nieuwe BOB-eindejaarscampagne tegen alcohol achter het stuur van start gegaan. Op verschillende plaatsen houdt de politie controle-acties.

Onder meer in Oost-Vlaanderen wordt bij de BOB-campagne een nieuw soort toestel ingezet. "Een samplingproef, waarbij wij op een veel snellere manier onmiddellijk een indicatie hebben of iemand al of niet in aanmerking komt voor alcoholmisbruik aan het stuur', legt Patrick Trienpont van de politiezone Lokeren uit. "Als als hij bijvoorbeeld positief geeft binnen 2 seconden, onderwerpen wij die persoon aan een officiële ademtestprocedure."

Het is de bedoeling dat op die manier veel sneller kan worden gecontroleerd, zodat meer chauffeurs kunnen worden gecontroleerd.

Volgens de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys, die in Lokeren aanwezig was bij een controleactie, werkt de BOB-campagne inderdaad. "Als er geen BOB-campagne is, reken je ongeveer op 10 procent van de mensen die onder invloed rijdt. Als er een BOB-campagne is, is dat slechts 5 procent."