Schandaal en flaters doen Herman Cain de das om

In de Verenigde Staten trekt Herman Cain zich terug uit de race voor de nominatie van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij heeft dat vanavond aangekondigd. Cain is in opspraak gekomen na beschuldigingen over "ongepaste relaties" en na enkele flaters.

Enkele weken geleden leek het er nog op dat Cain veel kans maakte om de nominatie in de wacht te slepen. Er doken echter berichten over ongewenste intimiteiten  en een buitenechtelijke relatie op, en bovendien maakte Cain zelf ook enkele flaters. Zo bleek de zakenman niets te weten over de houding van president Barack Obama tegenover de omwenteling in Libië.

Cain is niet de eerste rechts-populistische Republikein die de pers haalt met flaters. Eerder blunderde de Texaanse gouverneur Rick Perry al tijdens een tv-debat en zei Tea Party-favoriete Michelle Bachmann dat ze de VS-ambassade in Iran zou sluiten, hoewel  Washington daar geen ambassade heeft. Ook Perry en Bachmann gelden niet langer als echte kanshebbers bij de Republikeinen.

Overblijvende sterkhouders bij de Republikeinen zijn voormalig parlementsvoorzitter Newt Gingrich en oud-gouverneur Mitt Romney van Massachussetts.