5 à 6% gecontroleerde bestuurders was dronken

In het hele land hebben korpsen deelgenomen aan de "Verkeersveilige nacht". Ze hielden grootscheepse alcoholcontroles. Daaruit bleek dat 5 tot 6 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel gedronken had. De korpsen hebben ook een nieuw toestel om alcoholgebruik op te sporen: de samplingproef.

In Oost-Vlaanderen hebben in totaal 3.891 bestuurders een ademtest moeten afleggen, van wie 223 een positieve test hebben afgelegd. Dat is 5,7 procent. 8 bestuurders moesten onmiddellijk hun rijbewijs inleveren voor 15 dagen. Een voertuig werd in beslag genomen omdat er een vermoeden was dat de bestuurder geen verzekering had. De bestuurder kon ook geen geldig keuringsbewijs voor het voertuig voorleggen.

In West-Vlaanderen zijn er 2.123 ademtests afgenomen, waarvan 108 een positief resultaat gaven. Dat is een percentage van 5,1 procent van de bestuurders die te diep in het glas hadden gekeken. 20 bestuurders moesten hun rijbewijs onmiddellijk afgeven. Sommige korpsen hebben ook speekseltesten afgenomen bij een vermoeden van druggebruik. Er werden 8 tests gedaan, 2 waren positief.

In de politiezone KASTZE in Vlaams-Brabant zijn 235 bestuurders gecontroleerd. 8 personen hadden te veel gedronken, 5 personen hadden drugs gebruikt. Daarnaast betrapte de politie 2 bestuurders op het rijden zonder rijbewijs en 1 geseinde persoon werd gevat.

Sampling: de 2 seconden-ademtest

De "Verkeersveilige nacht" is de start van de BOB-eindejaarscampagne waarbij er elke dag gecontroleerd wordt op alcohol- en druggebruik in het verkeer. De campagne loopt nog tot midden januari volgend jaar. De korpsen doen dat met de traditionele ademtesten, maar sinds dit jaar kunnen ze ook een samplingproef doen. 

"Dankzij deze test hebben we een veel snellere indicatie of iemand al dan in aanmerking komt voor alcoholmisbruik aan het stuur. Als die sampling binnen de 2 seconden positief geeft, dan zullen we die persoon aan een officiële ademtest onderworpen", zegt korpschef Patrick Trienpont van de politie van Lokeren. Zo kunnen de controles sneller verlopen en kunnen ook meer mensen gecontroleerd worden.

Volgens provinciegouverneur André Denys blijft de BOB-campagne na al die jaren nog altijd zijn vruchten afwerpen. "Als er geen BOB-campagne is, rekenen we op zo'n 10 procent die onder invloed rijdt. Als er wel een campagne is, dan is dat zo'n 5 procent."